Sprogimas

Nelaimingi atsitikimai – ne tik statybose

      Valstybinė darbo inspekcija išplatino pranešimą, kuriame pateikiami šių metų rugpjūčio pradžios išankstiniai duomenys apie įvykius darbe, dėl kurių darbuotojai mirė ar buvo sunkiai sužaloti. Palyginus su ankstesnių metų tuo pačiu laikotarpiu, žūčių darbe skaičius išliko panašus, sunkių nelaimingų atsitikimų darbe sumažėjo.      
      Pernai nebuvo

Kaip informavo Valstybinė darbo inspekcija, šių metų rugpjūčio pradžios išankstiniais duomenimis, buvo gauti 27 pranešimai apie įvykius darbe, dėl kurių darbuotojai mirė, ir 80 pranešimų – apie sunkiai sužalotuosius darbe. Palyginti su

Nuo metų pradžios daugiausiai nelaimingų atsitikimų darbe įvyko apdirbamojoje pramonėje – 5 mirtini ir 9 sunkūs, transporto įmonėse – 5 mirtini ir 18 sunkių, statybos įmonėse – 4 mirtini ir 14 sunkių, žemės ūkio įmonėse – 3 mirtini ir 8 sunkūs. Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, išskirtina statyba – joje šiais metais dvigubai mažiau ir žūčių, ir sunkių sužalojimų; perpus mažiau sunkių traumų ir apdirbamojoje pramonėje, tačiau tokių nelaimių daugiau įvyko žemės ūkyje, miškininkystėje. 3 mirtini atvejai šiemet didmeninės ir mažmeninės prekybos, variklinių transporto priemonių remonto įmonėse, o pernai tuo pačiu laikotarpiu žūčių jose nebuvo.

Pavojingi darbai

Valstybinės darbo inspekcijos duomenimis, pavojingais darbais išlieka statybos remonto, sandėliavimo, transportavimo, pakrovimo, iškrovimo bei techninių priemonių, mechanizmų, darbo įrenginių remonto, aptarnavimo darbai – sunkūs sužalojimai ir žūtys atliekant šiuos darbus sudaro apie pusę visų šalyje įvykusių sunkių ir mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe.

Sunkių nelaimingų atsitikimų darbe tyrimai rodo, kad apie trečdalis tokių nelaimių įvyko žmogui nukritus iš aukštai. Darbuotojai sunkiai susižalojo įvairiais atvejais: nuslydus kopėčioms nukrito stogdengys; kartu su krautuvo šakių platforma nukrito ir joje buvę bei grūdų sandėlio lietvamzdžius tvarkę darbuotojai; iš maždaug 6 m aukščio nukrito šlaitinio stogo gegnes tvirtinęs darbuotojas; nuo Vilniuje statomo administracinio pastato perdangos maždaug iš 21 m aukščio nukrito statybininkas; nuo kopėčių maždaug iš 3 m aukščio nukrito gaisrą gesinęs ugniagesys gelbėtojas. Nuo kopėčių iš 0,7 m aukščio nukrito medelių šakas genėjusi gimnazijos kiemsargė; vienoje iš Vilniaus ligoninių nuo tokio paties aukščio stalo nukrito kanalizacijos vamzdį valęs santechnikas.

Nemažai sunkių ir mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe įvyko nukritus daiktams, ruošiniams, kroviniams, jiems pasislinkus ar nuvirtus. Medienos apdorojimo ceche paketų komplektavimo įrenginys prispaudė ir sunkiai sužalojo staliui montuotojui kojas; stalių nubloškė pajudinta medžio drožlių plokščių atraižų krūva; hidromanipuliatoriumi iš automobilio iškraunami trinkelių padėklai užgriuvo pagalbinį darbininką. Kone 20 proc. sužalojimų – dėl žmogaus griuvimo. Ne vienas atvejis, kai lipdami į vilkiko kabiną ar iš puspriekabės, autovežio platformos neišlaikė pusiausvyros, nukrito ir sunkiai susižalojo vairuotojai.

Kasmet kartojasi įvykiai, kai ūkiuose darbuotojus sunkiai sužaloja varomi ar melžiami galvijai. VDI pranešama ir apie netipinius sužalojimus darbe: maršrutiniame autobuse be bilieto važiavęs keleivis išstūmė kontrolierių iš autobuso, spyrė pargriuvusiam kontrolieriui į koją ir sunkiai sužalojo; darbuotojas nuo pastolių metė saują praskiesto statybinio mišinio ant žemės stovinčiam kitam darbininkui į veidą, mišinys pateko į akį ir ją nudegino; pietų pertraukos metu priėjęs iš nugaros pagalbinis darbininkas kirviu smogė į galvą direktoriui

Skaičius panašus

        Valstybinės darbo inspekcijos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Telšių teritorinio skyriaus vedėjas Jonas Liekis informavo, jog Telšių apskrities teritorijoje registruotose įmonėse iki rugpjūčio 1d. VDI informacinėje sistemoje buvo įregistruoti 145 su darbu susiję nelaimingi atsitikimai, tarp kurių 2 mirtini (birželio 2 d. UAB ,,Industrika“, registruotos Mažeikiuose, darbininkas V. V. Švedijoje žuvo vykdydamas montavimo darbus celiuliozės fabrike, UAB ,,Valdo ranga“, registruotos Telšių r., medkirtys A. I. žuvo miške, ant jo užvirtus nukirstam medžiui). Abu įvykiai dar nebaigti tirti.

Taip pat registruoti du sunkūs atvejai. Vasario 8 d. Telšių r. registruotos UAB ,,Sava giria" medkirtys S. P. Joniškio r. miške buvo sužalotas ant jo užkritusios nulaužtos drebulės viršūnės, liepos 13 d. Mažeikiuose esančios UAB ,,Ekovalis" vairuotojas-darbininkas G. A. nukrito paslydęs nuo autocisternos laiptų.

„Kalbant apie sunkius bei mirtinus su darbu susijusius įvykius Telšių apskrityje registruotose įmonėse, reikėtų pažymėti, kad kol kas tokių nėra įvykę Plungės r. bei Rietavo savivaldybėje, – sakė J. Liekis. – Bendras su darbu susijusių nelaimingų atsitikimų skaičius apskrityje šiemet labai panašus, kaip ir pernai.“

Privalo laikytis reikalavimų

Kaip teigiama VDI pranešime, nors dažna nelaimių darbe priežastis ta, kad darbdavys neužtikrino darbuotojų saugos ir sveikatos vidinės kontrolės ar nekontroliavo, kad darbuotojai laikytųsi jiems privalomų vykdyti reikalavimų, nelaimių tyrimai rodo, kad atlikdami darbus darbuotojai dažnai nesilaikė vadovų duotų nurodymų ar sąmoningai rizikavo savo sveikata ar gyvybe. Dėl šios priežasties įvyko apie 40 proc. ištirtų sunkių nelaimingų atsitikimų darbe.

Didelė dalis sunkiai (40 proc.) ir mirtinai (30 proc.) sužalotųjų įmonėje, kurioje įvyko nelaimė darbe, dirbo pirmus metus. Didesnį darbo stažą įmonėje turintiems darbuotojams nelaimingi atsitikimai įvyksta kur kas rečiau.

Nukentėjusių neblaivių darbuotojų skaičius išliko panašus, kaip ir pernai tuo pačiu laikotarpiu: darbe žuvo du neblaivūs darbuotojai, trys patyrė sunkius kūno sužalojimus – du iš pastarųjų dirbo statybos sektoriuje.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode