Sprogimas

Metinių finansinių ataskaitų rinkinius pirmąsyk teiks nevyriausybinės organizacijos. Ką joms reikėtų žinoti?

Šįmet metinių finansinių ataskaitų rinkinius kartu su verslo įmonėmis Juridinių asmenų registrui pirmą kartą teikia ir asociacijos, viešosios įstaigos bei labdaros ir paramos fondai. Registrų centras primena, ką apie jų pateikimą reikėtų žinoti šių organizacijų vadovams.

Įsibėgėjus metinių finansinių ataskaitų rinkinių teikimo laikotarpiui Registrų centras pastebi, kad juridiniai asmenys kasmet vis atsakingiau vykdo šią prievolę. Šįmet tikimasi gausesnio srauto, nes pirmąsyk metinių finansinių ataskaitų rinkinius elektroniniu būdu Juridinių asmenų registrui teikia ir nevyriausybinės organizacijos – viešosios įstaigos, asociacijos bei labdaros ir paramos fondai.

Norint pateikti metinių finansinių ataskaitų rinkinį, jos vadovui ar jo įgaliotam asmeniui reikia atlikti kelis žingsnius. Pirmiausia – el. parašu ar pasinaudojus el. bankininkyste prisijungti prie Registrų centro elektroninių paslaugų sistemos. Prisijungęs nevyriausybinės organizacijos atstovas turi interaktyviai užpildyti finansinių ataskaitų elektroninį rinkinį ir įkelti reikalingus dokumentus PDF formatu.

Gera naujiena viešųjų įstaigų vadovams: nuo šiol jiems nebereikės vykti į Registrų centrą tam, kad pateiktų privalomą veiklos ataskaitą – tai nuo šiol bus atliekama tik elektroniniu būdu. Veiklos ataskaitą turėtų pateikti ir asociacijų vadovai, o labdaros ir paramos fondų vadovai turėtų pateikti metinį pranešimą.

Svarbu tai, kad Registrų centrui teikiami patvirtinti metinių finansinių ataskaitų rinkiniai.

Atkreipiame dėmesį, kad viešojo sektoriaus subjektams priskiriamos viešosios įstaigos metinių finansinių ataskaitų rinkinius teikia per Finansų ministerijos Viešojo sektoriaus apskaitos ir ataskaitų konsolidavimo informacinę sistemą.

Jau dabar 2015 m. metinių finansinių ataskaitų rinkinius Registrų centrui jau yra pateikę apie 12 tūkst. tokią prievolę turinčių juridinių asmenų, iš jų – apie 600 asociacijų, viešųjų įstaigų bei labdaros ir paramos fondų kartu sudėjus. Iš viso Juridinių asmenų registre registruota apie 30 tūkst. viešųjų įstaigų, asociacijų bei labdaros ir paramos fondų.

Papildoma informacija

Skatindamas skaidrumą Registrų centras skelbia ir nuolat atnaujina juridinių asmenų, nepateikusių metinių finansinių ataskaitų už paskutinius metus ir neteikiančių jų dvejus ir trejus metus iš eilės, sąrašą.

Daugiau naudingos informacijos apie metinės finansinės atskaitomybės teikimą – info.registrucentras.lt.

 

Registrų centras

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode