Sprogimas

„Černobylio katastrofa ir šiandien primena, kad turime elgtis atsakingai mus supančiame pasaulyje“

Šiandien dalyvaudama Černobylio katastrofos 30-ųjų metinių minėjime Šv. Roko (Sapiegos) ligoninės parke socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė išreiškė pagarbą Černobylio atominės elektrinės avarijos padarinius likvidavusiems Lietuvos gyventojams.

„Černobylio katastrofa nusinešė tūkstančius gyvybių, paliko milijonams žmonių sunkių ligų šleifą. Dar ne vieną dešimtmetį ji mums primins, kad turime ypač atsakingai elgtis mus supančiame pasaulyje, nes kitaip galime sumokėti neišmatuojamai didelę kainą – savo ir savo vaikų sveikata, saugumu, gyvybe“, - minėjime sakė A. Pabedinskienė.

Įvykus nelaimei tūkstančiai vyrų iš Lietuvos buvo vežami likviduoti avarijos padarinių. Niekas tuomet nežinojo ir nesirūpino, kaip tai atsilieps jų ir jų vaikų, o gal ir vaikaičių sveikatai, kiek jiems teks iškęsti sunkių ligų, kiek prireiks stiprybės grįžti į įprastą gyvenimą. Šie žmonės dirbo visai netoli nuo avarijos židinio, kiti darbavosi Slavutičiaus miesto, kuris yra vos už maždaug 50 kilometrų nuo Černobylio atominės elektrinės, statybose. Kartu su kitais naikino tragedijos padarinius, statė miestą buvusiems elektrinės darbuotojams ir jų šeimų nariams, taip pat nuo dar didesnės radioaktyviųjų dalelių žalos gelbėjo ir Lietuvą, visą Europą, pasaulį.

Lietuvos Respublikos piliečiams, dalyvavusiems likviduojant Černobylio atominės elektrinės avarijos padarinius, skiriamos nukentėjusiųjų asmenų valstybinės pensijos. Nuo 2002 m. dalyvavusiųjų likviduojant avarijos padarinius nukentėjusių asmenų valstybinėms pensijoms skirta apie 9 mln. eurų. 2015 m. tokias pensijas gavo 1276 asmenys (kasmet gavėjų skaičius didėja) ir 155 tokių asmenų našlės, našliai ir našlaičiai.

Prisidėjusieji prie avarijos padarinių likvidavimo yra apdrausti privalomuoju sveikatos draudimu valstybės biudžeto lėšomis. Nuo 1992 m. mokamos vienkartinės kompensacijos asmenims, kurių sveikatai buvo padaryta žala likviduojant padarinius (pripažinus susirgimą, susijusį su dalyvavimu likviduojant padarinius, taip pat dėl šios priežasties pripažintiems nedarbingais ar iš dalies darbingais). Pablogėjus sveikatai, mokamas kompensacijos skirtumas. Be to, kompensacijos skirtumas išmokamas ir mirusiųjų šeimos nariams, jeigu mirties priežastis susijusi su dalyvavimu likviduojant avariją. Nuo 1992 m. vienkartinių kompensacijų asmenims, patyrusiems žalą likviduojant avarijos padarinius, iš valstybės biudžeto išmokėta apie 3,45 mln. eurų.

 

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode