Sprogimas

Privalomojo sveikatos draudimo įmokos su neteisingais kodais nebus įskaitytos

Nuo šių metų „Sodrai“ pradėjus administruoti visų asmenų privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas, asmenys būtinai turi atkreipti dėmesį, kokį kodą nurodo mokėdami įmokas.
Pasak „Sodros“ Įmokų administravimo skyriaus vedėjo Laimono Rudžio, praėjusį mėnesį atvejų, kai įmokos kodas nurodytas netinkamai, buvo apie 700. „Kviečiame žmones būti atidžius ir nurodyti teisingą kodą, priešingu atveju įmoka nebus įskaityta“, – pabrėžė L. Rudys.


Anot „Sodros“ atstovo, dažniausiai klystama nurodant kodą 364. „Sodra“ primena, kad šiuo kodu įmokos gali būti mokamos tik tuo atveju, jeigu tą mėnesį asmuo neturi darbo santykių, nėra draustas privalomuoju sveikatos draudimu valstybės lėšomis ir nevykdo jokios kitos savarankiškos ekonominės veiklos, tai yra:
nevykdo individualios veiklos;nevykdo individualios žemės ūkio veiklos;neturi verslo liudijimo;nėra individualios įmonės savininkas, ūkinės bendrijos tikrasis narys ar mažosios bendrijos narys;nėra veiklos laikinai nevykdančios, bankrutuojančios ar likviduojamos individualios įmonės savininkas, ūkinės bendrijos tikrasis narys ar mažosios bendrijos narys.
Pradėjusieji vykdyti savarankišką ekonominę veiklą PSD įmokas turėtų mokėti nurodydami kitus įmokų kodus.
Visus įmokų kodus galima rasti čia: http://www.sodra.lt/lt/situacijos/imoku-kodai/imoku-kodai-uz-savarankiskai-dirbancius-asmenis.
Dirbantys pagal verslo liudijimą ir vykdantys individualią veiklą asmenys kviečiami naudotis skaičiuoklėmis, kurios palengvins mokesčių apskaičiavimą. Jas rasite čia: http://www.sodra.lt/lt/skaiciuokles.
Valstybinė ligonių kasa (VLK) primena, kad laiku nesumokėję nustatyto dydžio PSD įmokos asmenys nebus apdrausti privalomuoju sveikatos draudimu, o nedraustiems gydymo įstaigoje už sveikatos priežiūros paslaugas gali tekti susimokėti iš savo kišenės.
Suabejojusieji dėl draudimo galiojimo, tai visada gali pasitikrinti VLK interneto svetainės http://www.vlk.lt skyrelyje „Ar esate draustas?“ https://dpsdr.vlk.lt/PublicSearch.aspx specialioje formoje įrašę asmens kodą arba draudžiamojo asmens identifikacinį kodą.
VLK Draudžiamųjų privalomuoju sveikatos draudimu registro skyriaus vedėja Natalija Jelenskienė atkreipia dėmesį, kad nuo šių metų sausio 1 d. privalomasis sveikatos draudimas galioja tik tiems asmenims, kurie laiku, iki einamojo mėnesio paskutinės dienos sumoka nustatyto dydžio PSD įmokas ir neturi nuo metų pradžios susidariusių skolų.
Daugiau sužinoti apie privalomojo sveikatos draudimo galiojimą galima teritorinėse ligonių kasose, o informaciją apie PSD įmokų mokėjimą – bet kuriame „Sodros“ klientų aptarnavimo padalinyje ir informacijos telefonu 1883 arba (8 5) 250 0883.
Daugiau informacijos: Rytas Stalnionis Vyriausiasis specialistas Klientų aptarnavimo metodikos ir informavimo skyrius Tel.  8 614 01829 El. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. www.sodra.lt
Natalija Jelenskienė Skyriaus vedėja  Draudžiamųjų privalomuoju sveikatos draudimu registro skyrius Tel. (8 5) 219 7502 El. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.  www.vlk.lt

Natalija Jelenskienė
VLK Draudžiamųjų privalomuoju sveikatos draudimu registro skyriaus vedėja

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode