RETRO

M. Kvedarvičiaus filmo „Mariupolis 2“ premjera bus rodoma Kanų kino festivalyje

filmoMariupolyje nužudyto režisieriaus Manto Kvedarvičiaus filmo „Mariupolis 2“ premjera bus rodoma 75-ajame tarptautiniame Kanų kino festivalyje, ketvirtadienį pranešė Lietuvos kino centras (LKC).

Pasak Kino centro, trečiadienio vakarą paaiškėjo, kad pasaulinė filmo apie besitęsiančio Rusijos karo nuniokotą miestą premjera vyks gegužės 17-ąją, oficialioje specialių seansų programoje „Kanų premjeros“.

„Mariupolis 2“ yra antras M. Kvedaravičiaus filmas, pradėtas kurti, bet nespėtas baigti dėl režisieriaus žūties.

Pasak LKC, šis filmas yra „kūrinys mozaika, skirtas kasdienybės akimirkoms mieste, išgyvenančiame karą“.

Pirmasis „Mariupolis“ buvo sukurtas 2016 metais, jo premjera vyko tarptautiniame Berlyno kino festivalyje, programoje „Panorama Dokumente“, filmas dalyvavo tarptautiniuose festivaliuose Honkonge, Varšuvoje, Lozanoje, Nione.

M. Kvedaravičiaus „Mariupolis 2“ pasakoja apie naikinamo miesto kasdienybę. Filmą į Kanų premjerą palydi žodžiai, atskleidžiantys, kokie jausmai ir mintys M. Kvedaravičiui tapo postūmiu vėl sugrįžti į Rusijos okupantų naikinamą miestą.

„Žinote, kas Mariupolyje buvo visiškai neįtikėtina? Niekas nebijojo mirties, nors ir manė, kad bijo. Mirtis jau buvo čia ir kiekvienas norėjo mirti prasmingai. Žmonės padėjo vienas kitam net rizikuodami gyvybe. Jie rūkė lauke ir šnekučiavosi net krintant bomboms. Pinigai nebeegzistavo, nes gyvenimas tapo per trumpas, kad apie juos galvotum“, – rašoma filmo pristatyme.

„Visi buvo patenkinti tuo, ką turėjo, tapdami geresne savo pačių versija; nebuvo nei praeities, nei ateities, smerkimo, dviprasmybių! Tai buvo rojus pragare. Susiliečiantys trapūs drugelio sparnai. Mirties tikrosios vertės kvapas. Toks ten buvo gyvenimas,“ – teigiama anonse.

Lietuvis kino kūrėjas, kultūros antropologas M. Kvedaravičius buvo nužudytas Mariupolio mieste, į kurį atvyko miestui jau esant apsuptyje. 45-ių metų režisierius šiame mieste 2015 metais nufilmavo dokumentinę kino juostą „Mariupolis“.

Apie jo mirtį pranešta balandžio pradžioje. Režisierius tuomet fiksavo apsuptame ir karo niokojamame mieste likusius gyventojus ir jų istorijas.

1976 metais gimęs M. Kvedaravičius 2011-aisiais sukūrė apdovanojimų pelniusį dokumentinį filmą apie karo nualintą Čečėniją ir nuolat dingstančius jos gyventojus „Barzakh“. 2016 metais jo filmas „Mariupolis“ pateko į Berlyno kino festivalį. 

2019 metais pirmasis jo vaidybinis filmas „Partenonas“ buvo išrinktas į Venecijos kino festivalio konkursinę programą „Kino kritikų savaitė“.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode