RETRO

A. Abramavičius: Ukrainos karo pabėgėlius priimančios šalys turi sulaukti pagalbos

sulauktiVidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius Varšuvoje dalyvavo Lenkijos vidaus reikalų ir administravimo ministerijos organizuotame Ukrainos karo pabėgėlių forume, kuriame diskutuojama apie pagalbą šalims priimančioms Ukrainos karo pabėgėlius. 

„Šiandien esame vieningi ir siekiame vieno tikslo - veiksmingai reaguoti į susidariusią situaciją. Tam reikia dirbti dviem kryptimis: teikti pagalbą Ukrainai jos kovoje už laisvę ir demokratiją bei remti atvykstančių į ES ukrainiečių priėmimą“, – kalbėjo viceministras A. Abramavičius.

Forumo dalyviai pabrėžia, jog šiuo metu ES Laikinosios apsaugos direktyvos įgyvendinimui reikalingas pajėgumų stiprinimas ir ES finansinė parama. Paramos teikimo teikimo mechanizmas būtų lankstus ir nekelti papildomos administracinės naštos. Tokia parama turėtų užtikrinti tinkamą ukrainiečių priėmimą, palaikant priimančios šalies socialinės, švietimo ir integracijos sistemas.

Viceministras taip pat atkreipė dėmesį į turimų duomenų apie pabėgėlius konsolidavimo poreikį. Labai svarbu, kad valstybės narės keistųsi informacija apie laikinosios apsaugos gavėjus.

„Bendra ES duomenų platforma neabejotinai būtų naudinga įgyvendinant ES Laikinosios apsaugos direktyvos nuostatas. Šioje platformoje turėtų būti pateikiami tapatybės ir biometriniai duomenys. Tai padėtų efektyviau rasti šeimos narius, užkirsti kelią nusikaltimams ir užtikrinti, kad asmenys vienu metu laikiną apsaugą gautų tik vienoje valstybėje narėje“, – teigia viceministras.

Lietuva jau priėmė daugiau kaip 51 000 ukrainiečių, iš kurių daugiau kaip 20 000 yra nepilnamečiai. Pagal asmenų, gavusių laikinąją apsaugą, ir šalies gyventojų santykį Lietuva užima 3 vietą ES (po Lenkijos ir Čekijos).

VRM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode