Sprogimas

Lietuva po truputį traukiasi iš internetinio piratavimo srityje pirmaujančių šalių sąrašo

piratPagal vidutinį vartotojų apsilankymų skaičių per metus interneto svetainėse, kuriose neteisėtai viešai skelbiamas autorių teisių saugomas turinys, Lietuva 2018 metais Europos Sąjungoje buvo 2 vietoje, o 2021-aisiais – 5-oje. Tai rodo informacinių technologių įmonės MUSO, tiriančios skaitmeninio piratavimo rinką ir mastą, duomenys, kuriuos savo tyrime pateikė Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK).

Šie duomenys taip pat atskleidė, kad Lietuvoje 2019–2021 m. bendras vartotojų lankomumo srautas svetainėse, kuriose neteisėtai viešai skelbiamas autorių teisių saugomas turinys, sumažėjo 52 procentais.

LRTK Ūkio subjektų veiklos priežiūros skyriaus vedėjo Andriaus Katino teigimu, prie gerėjančių tendencijų prisidėjo ir komisijos nuo 2019 metų taikomos nelegalaus skaitmeninio turinio pasiekiamumo blokavimo priemonės ginant autorių teises internete.

LRTK atstovas pažymi, kad Lietuvoje net 85 proc. piratinių svetainių turinio sudaro neteisėtas audiovizualinis turinys – filmai ir serialai, 10 proc. – knygos, likusi mažuma – muzika ir kitas turinys. Blokavimas, pasak A. Katino, greta autorių teisų apsaugos atlieka ir švietėjišką funkciją – užblokavus nelegalaus turinio svetainę į ją bandęs patekti vartotojas pamato informacinį pranešimą, kad svetainė nelegali, joje vykdoma veikla neteisėta, paaiškinama, kodėl ten lankytis negalima ir pasiūlomos alternatyvos, kur galima rasti legalų turinį. Naujausiais duomenimis, per trejus metus užblokuota 280 nelegalų internetinį turinį Lietuvoje siūlančių svetainių.

Kultūros ministerijos neseniai surengtoje diskusijoje, skirtoje paskatinti legalaus skaitmeninio turinio vartojimą, sutarta, kad vien administracinių priemonių ir intervencijos blokuojant nelegalų turinį siūlančias interneto svetaines nepakanka. Ir toliau tobulinant teisinę bazę autorių teisių srityje būtina didinti legalaus skaitmeninio turinio pasiekiamumą, imtis aktyvesnių priemonių šviečiant visuomenę, komunikuojant su ja ir taip keičiant visuomenės nuostatas. Sprendžiant šią kompleksinę problemą labai svarbus tarpsektorinis bendradarbiavimas ir aktyvus visų suinteresuotų šalių įsitraukimas.

Kultūros ministerijos Visuomenės informavimo ir autorių teisių politikos grupės vadovas Deividas Velkas žmonėms, kurie argumentuoja tuo, kad nelegalų turinį renkasi dėl prasto naujo legalaus turinio pasiekiamumo, linki kantrybės ir supratimo, kad visų mažų rinkų problema yra ta, kad ne iš karto viskas į jas patenka. Vartotojams jis siūlo permąstyti savo elgesį ir suvokti, kad piratavimo kelias yra nusikalstamas autorių atžvilgiu ir tikrai neskatina kūrybos, kurią paremti galėtume tik naudodamiesi legaliais šaltiniais.

pixabay.com nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode