Sprogimas

Seimas nusprendė: nuo gruodžio darbuotojai už COVID-19 testus mokės patys

mokesSeimas antradienį nustatė, kad nevakcinuoti darbuotojai už COVID-19 testus nuo gruodžio mokės patys.

Tokios Vyriausybės inicijuotos Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisos priimtos 65 parlamentarams buvus „už“, dviem – „prieš“ ir trims susilaikius.

Dalyvauti balsavime registravosi iš viso 71 Seimo narys – minimalus skaičius, reikalingas įstatymui priimti.

Numatyta, kad pakeitimai įsigalios nuo gruodžio 1 dienos. Tam dar reikės, kad Seimo priimtas pataisas pasirašytų prezidentas Gitanas Nausėda.

Už pataisas kalbėję valdančiųjų atstovai teigė, kad atsisakantieji pasiskiepyti negali būti toliau testuojami iš visų mokesčių mokėtojų pinigų. Prieš projektą kalbėję Seimo nariai teigė, kad pataisos yra diskriminacinės ir dar labiau priešina visuomenę.

Valdančiajai daugumai priklausančio Liberalų sąjūdžio seniūnas Eugenijus Gentvilas teigė, kad mokami testai yra „ne prievarta, o didžioji pasirinkimo alternatyva“.

„Viena alternatyva – Lietuva siūlo skiepytis nemokamai už Lietuvos pinigus, kita alternatyva – jei nenori skiepytis, būk geras, susimokėk už testą, ir tai kiekvieno asmens apsisprendimas, čia nėra jokios prievartos, dar daugiau, čia yra paskata skiepytis“, – kalbėjo E. Gentvilas.

„Jei kam labai baisiai atrodo prievolė susimokėti už testą savais pinigais, eik, vakcinuokis, Lietuva tada sumokės. Mes negalime, neturime, neprivalome švaistyti Lietuvos mokesčių mokėtojų pinigų tam, kad būtų testuojami tie, kurie piktybiškai vengia daryti šituos dalykus (vakcinuotis)“, – sakė liberalų seniūnas.

Opozicinei Lietuvos regionų frakcijai priklausantis Remigijus Žemaitaitis teigė, kad valdantieji savo sprendimu naikina vienintelę alternatyvą vakcinavimuisi ir kaltino nenoru atsižvelgti į opozicijos siūlymus.

„Aš niekaip negaliu suprasti valdančiosios daugumos noro neiti į derybas ir nesiderėti. Aš kalbėjau, kad tą testavimą galima daryti 50/50 (mokant per pusę), po to 60/40 proc., visi pasiūlymai praktiškai atmetami ministerijų. Praėjusią savaitę ministrė iš tribūnos sakė, kad pritaria visoms priemonėms, kurios padės, tai šiandien testavimas yra vienintelė alternatyva, pagrindinė alternatyva kovojant su šita liga“, – tvirtino R. Žemaitaitis.

Laisvės frakcijos atstovas Vytautas Mitalas teigė, kad „Lietuva per visą COVID-19 pandemiją buvo dosni, kai kam net pradėjo atrodyti, kad pinigai byra iš dangaus“.

„Aš manau, kad metas šitam sapnui baigtis, nemokamų dalykų nėra, nėra nemokamų testų, nėra nemokamos vakcinos, už tai kažkas sumoka. Kada vakcina yra prieinama, kada Lietuva yra nusipirkusi jos kiekvienam piliečiui paskiepyti, mes neturime prabangos leisti tuos pinigus testams“, – kalbėjo V. Mitalas.

Darbo partijos frakcijos atstovas Mindaugas Puidokas teigė, kad visuomenės skirstymas į pasiskiepijusius ir nepasiskiepijusius yra diskriminacinis ir neveikia.

„Faktai sako, kad Lietuva yra pirmoje vietoje Europos Sąjungoje pagal užsikrėtimų skaičių. Faktai sako, kad Lietuva yra viena iš lyderiaujančių šalių pagal mirusių nuo COVID-19 žmonių kiekį. Vadinasi, galimybių pasai tokia forma, kokia buvo įvesti, neveikia“, – sakė M. Puidokas.

„Reikia ieškoti kitų priemonių, kurios sutelkia visuomenę. Turime kalbėti, kad testavimas, distancijos laikymasis, higienos priemonės ir kaukės tikrai veikia, kada tuos dalykus naudoja visa visuomenė, kada jos neskirstome į pasiskiepijusius ir nepasiskiepijusius, tik tada galima efektyviai suvaldyti pandemiją“, – tvirtino parlamentaras.

Pagal pataisas, sveikatos patikrinimas dėl užkrečiamosios ligos, dėl kurios paskelbta ekstremali padėtis arba karantinas, esant vakcinos prieinamumui, bus finansuojamas darbuotojo lėšomis arba darbdavio sprendimu jo lėšomis.

Išimtis bus taikoma darbuotojams, kurie negali pasiskiepyti dėl medicininių priežasčių. Jų testavimas ir toliau bus finansuojamas iš biudžeto.

Vyriausybė teigia, kad tokia prievolė turėtų paskatinti žmones skiepytis nuo COVID-19.

Vyriausybė yra sudariusi veiklos sričių sąrašą, kuriame esantys darbuotojai turi nuolat testuotis dėl COVID-19, tai medicinos, švietimo, maitinimo, prekybos, viešojo administravimo darbuotojai, vežėjai, profesinės karo tarnybos kariai. Tikrintis reikia kas septynias–dešimt dienų.


SAM nuotrauka
Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode