Sprogimas

Rūdninkų gyventojai jaučiasi nesaugūs: prašo apšviesti miestelį, pagerinti mobilųjį ryšį

nesaugusRūdninkų gyventojai sako dėl poligone apgyvendintų neteisėtų migrantų besijaučiantys nesaugūs: iš valdžios prašo pasirūpinti geresniu miestelio apšvietimu, senyvo amžiaus žmonėms išdalinti pagalbos mygtukus, užtikrinti geresnį mobilųjį ryšį, užtikrinti, kad visa teritorija, kur apgyvendinti migrantai, būtų aptverta.

„Pirmas iš punktų būtų šviesos, kad šviestuvai būtų įrengti ten, kur jų nėra, kad senyvo amžiaus žmonėms, neįgaliesiems būtų išdalinti pagalbos mygtukai, kad policija pasakytų, kokią grupę žmonių mes galime mobilizuoti iš vietos gyventojų, kad surengtų mokymus pagal visus nustatytus teisės aktus, kaip reaguoti, kaip sulaikyti tuos žmones, kurie pasišalins iš saugomos teritorijos“, – per spaudos konferenciją Seime penktadienį sakė Rūdninkų gyventojas Robertas Kovgeris.

Pasak bendruomenės atstovo, šeimos taip pat norėtų, kad savigynai namams būtų išdalinti dujų balionėliai.

„Tai nėra neteisėta priemonė, bent po vieną šeimai, kad galėtų apsiginti. Vėliau tvora iš tos pusės, kur yra upė, ji kaip vanduo žmonėms reikalinga čia ir dabar. Dar vienas iš prašymų būtų pagerinti mobilųjį ryšį, nes Rūdninkuose tas ryšys yra tragiškas“, – teigė R. Kovgeris.

Už trijų kilometrų nuo Rūdninkų esančios Baltosios Vokės gyventoja, mokytoja Aušra Indrišiūnienė teigė, jog žmonės taip pat iš valdžios pasigenda konkrečių atsakymų, informacijos – kaip jiems nebuvo pranešta apie planus įkurdinti migrantus, taip ir toliau neinformuojami apie jų atgabenimą, kokios pagalbos bendruomenė gali tikėtis.

„Klausimai yra ne apie tai, kad nebūtų tų migrantų, mes suprantam, kad jie bus ir kad kažkur jie turi būti. Mes tai suprantam, bet žmonės ne visi supranta, ir įsivaizduokit, kokį didelį darbą reikia padaryti, kad iškomunikuotume, kad nuramintume žmones. Mums turėtų būti padėkota, kad nėra tos įtampos, nėra akcijų“, – kalbėjo A. Indrišiūnienė.

„Mums reikėjo konkrečių atsakymų – kiek bus žmonių atvežta, kada, kokie terminai, kokios bus saugumo priemonės užtikrintos, konkrečiai. Ką mes galim padaryti, ką jūs mums suteiksite, kokią pagalbą – mes neišgirdome nė vieno konkretaus atsakymo, o kas buvo atsakyta, kitą dieną buvo padaryta kitaip“, – tvirtino Baltosios Vokės gyventoja.

Pirmieji keli šimtai migrantai Rūdninkų poligone buvo apgyvendinti ketvirtadienį po pietų.

Anksčiau šią savaitę, pirmadienio vakarą, keliasdešimt protestuotojų priešindamiesi migrantų apgyvendinimui blokavo kelią į Rūdninkų poligoną. Jie buvo pareigūnų patraukti jėga.

Šiemet į Lietuvą iš Baltarusijos bandė patekti 3282 neteisėti migrantai. Šis skaičius yra daugiau kaip 40 kartų didesnis, nei buvo per visus 2020 metus.

Lietuva dėl išaugusios neteisėtos migracijos yra paskelbusi ekstremalią situaciją. Šalies pareigūnai laikosi pozicijos, jog išaugę migracijos srautai yra organizuota Minsko režimo akcija prieš Lietuvą.


BNS nuotrauka
Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode