Sprogimas

Ministrė: kai leis COVID-19 situacija, toliau į mokyklas grįš abiturientai, pradinukai

Nuo ketvirtadienio mokykloms atveriant duris moksleiviams, patiriantiems sunkumų mokytis namuose, toliau gerėjant epidemiologinei situacijai į mokyklas galės grįžti pradinukai ir dvyliktokai, sako švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

„Taip, yra prioritetinės grupės ir, man atrodo, visi suprantame, kad mokykla yra prioritetinė sritis. Ir mes tikrai, jei turėsime galimybes, tą padarysime. Jeigu leistų epidemiologinė situacija, prioritetą teiktumėme pradinukams ir abiturientams“, – per spaudos konferenciją sakė ministrė.

J. Šiugždinienė pabrėžė, kad Vyriausybė turi parengtus planus dėl ugdymo atnaujinimo, kad situacija „nepasitiktų netikėtai“, tačiau konkretūs terminai, kada leisti grįžti skirtingoms grupėms į mokyklas, priklausys nuo epidemiologinės situacijos ir Vyriausybės sudarytos ekspertų grupės rekomendacijų.

„Pasitikime mūsų nepriklausoma ekspertų taryba, kuri ir sprendžia dėl epidemiologinės situacijos, ir ar turėsime, nuo kada turėsime galimybę sugrįžti į mokyklas. Tai labai priklausys ir nuo testavimo apimčių“, – sakė ji.

Mokyklos galės neskubėti

Ministrė pabrėžė, kad nors pakeitimai dėl socialinės rizikos šeimų ir kai kurių kitų moksleivių grįžimo į mokyklas įsigalioja nuo ketvirtadienio, apie tokius planus savivaldybės buvo informuojamos dar gruodį, tad turėjo laiko tam pasiruošti.

J. Šiugždinienė tvirtino, kad su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija parengtas algoritmas, kaip reikėtų atpažinti vaikus, kuriems sekasi sunkiau mokytis nuotoliniu būdu. Į šį procesą bus įtraukti klasės auklėtojai bei mokyklų vaiko gerovės komisijos. Jie, pasak ministrės, ir nuspręs, ar vaikui būtina pagalba ir kokia ji turėtų būti.

„Ar tiesiog padėti namuose galbūt prisijungti prie programų, užtikrinti, kad yra internetinis ryšys, o galbūt reikia pakviesti vaiką atvykti į mokyklą ir saugiai, saugioje aplinkoje prisijungti prie nuotolinių pamokų (...) Savivaldybių administracijų sprendimas – kaip jos organizuos pavėžėjimą, kas budės tuo metu mokyklose. Bet tai vyksta ir dabar“, – sakė ministrė.

J. Šiugždinienė priminė, kad dalis įstaigų veikia ir šiuo metu, nes turi užtikrinti, pavyzdžiui, medikų, policijos ar kitų darbuotojų vaikų ugdymą, tad nauja tvarka neturėtų būti staigmena. 

Vis dėlto ministrė patikino, kad vaiko gerovės komisijos galės rinktis spręsti dėl moksleivių ir vėliau, nebūtinai jau nuo ketvirtadienio.

„Tikrai kartu dirbome ilgą laiką, nuo gruodžio mėnesio, tai čia nėra sprendimas, kuris priimtas vakar ar šiandien, savivaldybės informuotos, su jomis derinti šie klausimai (...). Nereikia galbūt rytoj ryte organizuoti vaiko gerovės komisijos, nes esmė šito sprendimo – kad mes pastebėtumėme tuos vaikus“, – tikino ji.

Vyriausybė trečiadienį sušvelnino karantino suvaržymus ir leido į mokyklas grįžti visų klasių moksleiviams, kurie patiria sunkumų mokantis iš namų. Vyriausybės vertinimu, papildomos konsultacijos, motyvacija ar aprūpinimas įranga ir internetu reikalingas maždaug 25 tūkst. šalies mokinių, maždaug pusei jų skirtas nemokamas maitinimas, tai privalės užtikrinti savivaldybės ir mokyklos.

Autorius Ignas Jačauskas

nvsc.lrv.lt nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode