Sprogimas

Delfinariumo lankytojus vėl džiugins Kalifornijos jūrų liūtai

Po penkerių metų pertraukos į Lietuvos jūrų muziejaus delfinariumo sceną vėl sugrįžta žiūrovų pamėgti Kalifornijos jūrų liūtai. Paskutinį kartą jie kartu su delfinais čia demonstravo savo gebėjimus 2010 metais, prieš uždarant delfinariumą rekonstrukcijai. Po to trejus metus juos buvo galima pamatyti muziejuje – šiltuoju metų laiku šių gyvūnų pasirodymai sutraukdavo itin daug žiūrovų.

Pernai, pabaigus delfinariumo rekonstrukciją, Kalifornijos jūrų liūtai buvo perkelti atgal į delfinariumą, kur jie dabar karaliauja atskirai jiems įrengtoje erdvėje ir keliskart padidėjusiame baseine. Apsipratę atnaujintuose namuose, treneriai ir šie jūrų žinduoliai grįžo prie jiems įprasto treniruočių grafiko ir ėmė ruošti programą, kuria jau nuo praeito savaitgalio yra praturtintas delfinų pasirodymas. Lankytojai džiaugiasi po ilgo laiko matydami savo mėgstamus gyvūnus. Kalifornijos jūrų liūtai yra žaismingi, plastiški, nuovokūs ir išradingi. Tai – draugiški gyvūnai, natūralioje aplinkoje labai dažnai nevengiantys net paplūdimių zonų.

Kalifornijos jūrų liūtai yra nesunkiai prisitaikantys gyvūnai, todėl dažnai yra laikomi zoologijos soduose. Gamtoje jie paplitę Ramiajame vandenyne prie Kalifornijos ir Meksikos krantų. Gyvena didelėmis kolonijomis šimtais ar kartais net tūkstančiais. Gausiausios grupės susidaro poravimosi metu. Didžiąją laiko dalį jie praleidžia medžiodami jūroje, į krantą išlipa pailsėti.

 

Kalifornijos jūrų liūto kūnas yra cilindro formos, todėl šis gyvūnas labai vikrus vandenyje ir greitai juda net sausuma. Skleidžia lojimą, riaumojimą ir staugimą primenančius garsus. Minta žuvimis, galvakojais moliuskais. Per dieną suaugusiam gyvūnui reikia iki 10 kg, jaunikliui – 5 kg žuvies. Muziejuje dažniausias jų meniu yra skumbrė.

Delfinariumo scenoje žiūrovai matys tris arba du gyvūnus. Viens kitą keis Lija, Karis, Toras ir Čilė. Iš viso muziejuje gyvena septyni Kalifornijos jūrų liūtai. Vyriausieji – 25 metų Henris ir Lija – į Lietuvos jūrų muziejų atkeliavo 1996 metais iš Vokietijoje esančio Duisburgo zoologijos sodo.

Pasak jūrų žinduolių trenerio Tomo Lebeckio, šie gyvūnai natūralioje gamtoje gyvena 10-15 metų, o zoologijos soduose dvigubai daugiau. Patinai užauga iki 2,40 m ilgio, patelės – 1,80 m, sveria atitinkamai: 280–300 ir – 90-100 kilogramų. Neštumas trunka 11 mėnesių, jauniklis mamos pienu maitinamas iki pusės metų.

Šaltuoju metų laikų delfinų pasirodymai, kuriuos dabar žaisminga programa papildo Kalifornijos jūrų liūtai, rengiami tik penktadieniais, šeštadieniais ir sekmadieniais. Iš Senosios perkėlos iki delfinariumo kursuoja specialus keltas, o bilietus nusipirkti galima jau ir internetu.

Pasak Lietuvos jūrų muziejaus direktorės Olgos Žalienės, pasirodymo kaina išlieka ta pati.

Nika Puteikienė, Lietuvos jūrų muziejaus Viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vedėja

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode