Sprogimas

R. Šimašius: koronaviruso protrūkį lėmė prasta vadyba, pavėluoti sprendimai

Vilniaus meras Remigijus Šimašius teigia, kad viruso protrūkį šalyje lėmė pavėluoti centrinės valdžios sprendimai, prasta vadyba ir nepakankamas epidemiologų finansavimas.

„Tai, kad viruso protrūkį mes šiandien turime, manau, pagrindinė priežastis yra tai, kad yra nepakankamas Nacionalinio visuomenės sveikatos centro finansavimas, nepakankamai gera vadyba, neturėjimas įrankių, tokių kaip programėlė, kuri kuriama čia pusę metų ir aplinkinės šalys naudoja, o mes – ne“, – LRT radijui trečiadienį sakė meras.

Jis pabrėžė, kad ne tik Vilniuje, bet ir kitose savivaldybėse, kur paskelbtas karantinas, nebepavyksta suvaldyti atskirų židinių.

„Kaip žinome, neseniai dar buvo situacija, kai žmonės užsikrėtę dienas laukdavo skambučių iš NVSC, atitinkamai kontaktai buvo neatsekami, buvo vėluojama,  dėl to tas užkratas ir plito“, – kalbėjo sostinės savivaldybės vadovas.

 „Džiaugiuosi, kad turėsime greitai kitą ministrą, kris manau, jei turės vieną darbą, su juo sugebės susitvarkyti“, – tikino R. Šimašius.

Mero teigimu, nuo penktadienio Vyriausybės planuojami įvesti renginių ir susibūrimų draudimai „yra neišvengiami šios dienos situacijoje“, o savivaldybių skirstymas į žalias, geltonas raudonas yra „logiškas ir šiek tiek netgi pavėluotas“.

Jis stebisi, kodėl kai kuriose kitose savivaldybėse, kur sergamumas yra didesnis, nei Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, karantinas dar nepaskelbtas.

R. Šimašius taip pat tikino, kad Vyriausybė laisviau savivaldybėms spręsti dėl ribojimų leido praėjusį pirmadienį. Vilniaus savivaldybė, anot jo, jau buvo susitukusi su verslo, neformalaus ugdymo atstovais bei buvo parengusi ir pradėjo diegti griežtesnius reikalavimus, tačiau „po dviejų dienų Vyriausybė apsigalvojo ir iš savivaldybių tą teisę atėmė ir pati nusprendė, kad viską spręs.

„Tas sprendimas Vyriausybės, kaip matome, užtruko savaitę, jeigu šiandien bus nuspręsta, šiuo atveju, mums belieka vykdyti tuos nurodymus“, – sakė meras. 

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas LRT radijui sakė, kad Klaipėda jau nuo pirmadienio savo iniciatyva įvedė „praktiškai visus ribojimus, kurie galioja dabar“, o didžiausia problema įvardijo tai, jog ne visi gyventojai yra sąmoningi ir draudimų bei rekomendacijų laikosi.

„Tų draudimų gali būti kiek nori, bet jei nebus sąmonėje kiekvieno žmogaus, jie, turbūt ,didelio efekto neduos. Panašu, kad prarasta kontrolė atsekimų visų kontaktų, židinių. Manau, kad dabar tas karantino laikymasis yra ne kiek prievolė iš viršaus, bet kiek sąmoningas suvokimas kiekvieno piliečio – čia, turbūt, prasideda suvaldymas“, – sakė Klaipėdos savivaldybės vadovas.

Jis taip pat stebėjosi, kad ribojimai per savaitę du-tris kartus keičiasi, taip pat kai kurie niuansai yra sunkiai suprantami ne tik žmonėms, bet ir specialistams. Mero nuomone, labiausiai koronaviruso plitimui įtakos turėjo laiku neapriboti žiūrovų srautai sporto ir kituose renginiuose.

Nuo trečiadienio Vyriausybei įvedus karantiną Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir dar penkiose savivaldybėse, iš viso šis režimas jau galioja trečdalyje šalies savivaldybių. Jose visose viešose vietose privaloma dėvėti kaukes, draudžiama būriuotis daugiau nei po 5 asmenis.

Autorius Ignas Jačauskas

nvsc.lrv.lt nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode