RETRO

Ribojamas barų darbo laikas, penktadalyje savivaldybių įvedamas karantinas

Nuo pirmadienio dėl plintančio koronaviruso, visoje Lietuvoje iki vidurnakčio ribojamas barų, restoranų, naktinių klubų darbo laikas, jų lankytojus bus privaloma registruoti, įvedami kiti ribojimai.

Taip pat dviem savaitėms įvedamas karantinas 12-oje savivaldybių: Elektrėnų, Joniškio rajono, Jurbarko rajono, Kelmės rajono, Klaipėdos rajono, Kretingos rajono, Marijampolės, Pasvalio rajono, Plungės rajono, Skuodo rajono, Šiaulių rajono, Švenčionių rajono, taip pat jis dviem savaitėms buvo pratęstas Raseinių rajone.

Karantiną šią savaitę ketinama įvesti ir dar į „raudonąją“ zoną įtrauktose savivaldybėse, kuriose išaugo sergamumas: Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos miestų, taip pat Vilniaus, Širvintų, Šilalės, Trakų ir Telšių rajonų savivaldybės.

BNS pateikia svarbiausius naujus ribojimus visoje Lietuvoje ir savivaldybėse, kuriose jau yra arba bus paskelbtas karantinas. 

Visoje Lietuvoje

* Darbo laiko ribojimas. Viešojo maitinimo įstaigų, restoranų, kavinių, barų, naktinių klubų ir kitų pasilinksminimo vietų veikla ribojama nuo 7 iki 24 valandos. Taip pat ribojamas ir kazino, lošimo automatų salonų ir kitų lošimo organizavimo vietų darbo laikas, jei ten teikiamas viešasis maitinimas.

* Privaloma registracija. Kavinės, barai, naktiniai klubai, lošimo ir kitos pasilinksminimo vietos privalės registruoti lankytojų vardą, pavardę, telefono numerį. Registracijos nereikės, jei maistas tiekiamas išsinešti arba jei organizuojamas maitinimas įstaigoms, įmonėms, organizacijoms, dirbančioms pamainomis.

* Švelninama izoliacija gyventojams. Sąlytį su sergančiuoju turėję asmenys galės susitrumpinti dviejų savaičių izoliacijos trukmę, jei ne anksčiau nei 10 izoliacijos dieną atliks koronaviruso testą ir jis bus neigiamas.

* Švelninami reikalavimai užsieniečiams. Pritaikius „šviesoforo“ principą, izoliuotis Lietuvoje reikės tik atvykstantiems iš raudonos ir pilkos zonų – į jas įtraukta 21 Europos Sąjungos šalis ar jos dalis. Tačiau bus taikoma daugybė išimčių: izoliuotis nereikės atvykėliams, turintiems ne senesnį nei dviejų parų neigiamą koronaviruso testą ar jį atlikus Lietuvoje, taip pat medikams, pasieniečiams, vykstantiems į komandiruotes, dėl humanitarinių priežasčių, gabenantiems krovininius, diplomatams, žurnalistams, jūreiviams ir kitiems, kuriems išimtys numatytos anksčiau.

* Nuotolinis mokymas. Pasibaigus moksleivių atostogoms, visas ugdymas, išskyrus pradinukus ir darželinukus, iki lapkričio 9-osios bus tęsiamas nuotoliniu būdu, į nuotolinį ugdymą nuo pirmadienio pereina ir didžioji dalis šalies universitetų. Neformalusis vaikų ir suaugusiųjų švietimas taip pat turi būti vykdomas nuotoliniu būdu arba stabdomas.

Savivaldybėse, kuriose paskelbtas karantinas

* Kaukių dėvėjimas ir būriavimasis. Gyventojams visose viešose uždarose erdvėse būtina dėvėti kaukes, draudžiama būriuotis didesnėmis nei 5 asmenų grupėmis (Raseinių rajone, kur karantinas įvestas anksčiau – tik po 2 asmenis), tarp jų išlaikant 2 metrų atstumą.

* Įstaigų darbas. Viešojo sektoriaus įstaigoms privalomas visiškas ar iš dalies nuotolinis darbas, taip dirbti rekomenduojama ir privačiam sektoriui.

* Viešasis transportas. Viešajame transporte privaloma išlaikyti metro atstumą tarp keleivių, taip pat privalomos kaukės.

* Prekyba ir paslaugos. Parduotuvėse, kitose prekybos ir įvairių paslaugų teikimo vietose privaloma užtikrinti 10 kv. metrų plotą vienam pirkėjui ar klientui, arba vienu metu aptarnauti ne daugiau kaip vieną asmenį.

* Sveikatos priežiūros ir socialinės globos įstaigos. Draudžiama lankyti jaunesnius nei 14 metų pacientus, išskyrus gimdyves, taip pat socialinių globos įstaigų gyventojus.

* Religinės apeigos. Rekomenduojama atsisakyti masinių religinių apeigų susiburiant.

SAM nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode