Parama dėkojame




Sprogimas

Imamasi priemonių, kurios stiprintų keleivių saugumą

Šiandien Vyriausybė pritarė Transporto veiklos pagrindų įstatymo projektui, kurio dėka bus galima efektyviau kovoti su terorizmo keliamomis grėsmėmis.

Vadinamasis PNR (angl. Passenger Name Record) projektas atveria kelią naudotis oro vežėjų kaupiamais bilietų užsakymo ir išvykimo kontrolės, keleivių skrydžio duomenimis. Taip siekiama užtikrinti terorizmo ir sunkių bei labai sunkių nusikaltimų prevenciją, apsaugoti asmenų sveikatą ir gyvybę, užtikrinti jų teises ir laisves, nustatyti ir patraukti baudžiamojon atsakomybėn asmenis.

Ne mažiau svarbu – ir nacionalinio saugumas užtikrinimas užkertant kelią išorės ir vidaus veiksniams, pavojams ir grėsmėms, kurie numatyti mūsų šalies Nacionalinio saugumo strategijoje. Naujos priemonės taip pat leis geriau identifikuoti ieškomus asmenis bei užtikrinti nelegalios imigracijos kontrolę.

Oro vežėjams nustatoma pareiga ne vėliau kaip prieš 48 valandas iki tvarkaraštyje numatyto išvykimo laiko ir iš karto po to, kai uždaromi keleivių įlaipinimo vartai, įgaliotai policijos įstaigai pateikti bilietų užsakymo ir išvykimo kontrolės, keleivių skrydžio duomenis apie keleivius, atvykstančius į Lietuvos Respublikos teritoriją ar išvykstančius iš jos.

Pirmuoju atveju bus pateikiami PNR duomenys, leidžiantys identifikuoti nežinomus rizikos grupei priskiriamus asmenis. Antruoju atveju, t. y. iš karto po to, kai uždaromi keleivių įlaipinimo vartai – galutiniai PNR ir API (angl. Advanced Passenger Information) duomenys, leidžiantys identifikuoti žinomus rizikos grupei priskiriamus asmenis.

Siūlomi pakeitimai padės įgyvendinti vieną iš pagrindinių nusikalstamų veikų ištyrimo ir užkardymo principų – tai informacijos apie konkrečią situaciją surinkimas ir jos valdymas realiu laiku, paremtas analize. Teisėsaugos institucijos turės galimybę rinkti, apdoroti, vertinti PNR informaciją, siekdamos nustatyti nusikalstamumo rizikos veiksnius, pavojus ir grėsmes nusikalstamų veikų prevencijos, analizės ir tyrimo tikslais.

Taip pat pagal atitinkamus kriterijus bus galima identifikuoti asmenį, informaciją, suprasti nusikalstamus reiškinius ir tendencijas, rinkti informaciją apie nusikalstamas veikas ir nustatyti sąsajas tarp asmenų ir tarp skirtingų nustatytų veikų ar nustatyti būsimas galimas tokias veikas.

Teisė laiku susipažinti su tikslia ir naujausia informacija yra esminis dalykas, sudarantis sąlygas teisėsaugos institucijoms sėkmingai ir operatyviai išaiškinti, užkardyti ir tirti nusikaltimus ar nusikalstamas veikas. Kadangi nusikalstama veikla vykdoma slaptai, ją reikia kontroliuoti, o informaciją apie ją reikia gauti ir keistis ypač skubiai siekiant nustatyti, ar buvo arba ateityje gali būti įvykdytos konkrečios nusikalstamos veikos.

Lietuva jau turi reikiamą techninę įrangą PNR sistemai, kuri apims ir skrydžius ES viduje. Mūsų šalis yra viena iš keturiolikos valstybių narių, 2012 m. gavusių ES finansavimą nacionalinės PNR sistemos kūrimui.

Vyriausybės kanceliarija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode