RETRO

Koronaviruso krizė: svarbiausios pirmadienio naujienos

Svarbiausių pirmadienio naujienų apie koronaviruso krizę Lietuvoje apžvalga:

Viruso plitimas. Per parą nustatytas vienas užsikrėtimo atvejis. Koronavirusas patvirtintas iš Jungtinių Valstijų per Amsterdamą grįžusiam Lietuvos piliečiui. Nerimą kelia tai, kad grįžęs jis lankėsi keliuose Vilniaus baruose, jų personalas izoliuotas. Ligoninėse nuo koronaviruso šiuo metu gydomi devyni žmonės.

Gyventojų testavimas. Šią savaitę intensyviau numatoma testuoti Vilniaus miesto ir Vilniaus rajono, Širvintų, Šalčininkų ir Radviliškio savivaldybių gyventojus, nes čia sergamumas koronavirusine infekcija yra didesnis nei kitur.

Nauja kelionių tvarka. Pirmadienį įsigaliojo naujas sąrašas Europos šalių, iš kurių užsieniečiai gali atvykti į Lietuvą. Į sąrašą pirmą kartą įtraukta Jungtinė Karalystė. Atvykti į Lietuvą vis dar draudžiama Švedijos ir Portugalijos gyventojams. Taip pat įsigaliojo atskiras 50 labiausiai paveiktų valstybių sąrašas, jame lieka kaimyninės Rusija ir Baltarusija. Atvykstantiems iš šių šalių nuo šiol privaloma izoliuotis dvi savaites – iki šiol izoliacija buvo tik rekomenduojama.

Minimali alga. Vyriausybė, profesinės sąjungos ir darbdavių atstovai Trišalėje taryboje pradėjo derybas dėl minimalios mėnesinės algos kėlimo. Profsąjungos siūlo nuo kitų metų minimalią algą didinti 48 eurais iki 655 eurų. Vyriausybės ir verslo atstovai teigia, kad sprendimus reikia priimti vėliau, kai bus aiškesnė ekonominė situacija ir pirmojo pusmečio duomenys. Neįvardydamas konkrečių skaičių, premjeras Saulius Skvernelis teigia, kad minimali alga augs, bet mažiau nei tikėtasi metų pradžioje. „Bus pokytis, tik gal ne tokio dydžio, kokie buvo lūkesčiai metų pradžioje. Bus atsižvelgta į kriterijus, kuriuos turėsime realiai po šios pandemijos“, – sakė premjeras.

Naujas ministras. Premjeras S. Skvernelis pateikė parlamentaro „socialdarbiečio“ Rimanto Sinkevičiaus kandidatūrą į ekonomikos ministrus. Būsimasis ministras žada peržiūrėti valstybės paramą nuo koronaviruso nukentėjusiam verslui. „Tos priemonės, kurios neveikia, galėtų būti naikinamos arba kaip nors modifikuojamos, o tos, kurios neveikia dėl valstybės tarnybos požiūrio, dėl biurokratinių dalykų, reikia tuos trūkumus šalinti“, – sakė R. Sinkevičius. Jei prezidentas, kaip tikimasi, pritars kandidatūrai, R. Sinkevičius ministro priesaiką Seime gali duoti antradienį. Opoziciniai konservatoriai sako, kad buvusio susisiekimo ministro R. Sinkevičiaus paskyrimas ekonomikos ministru reikštų „nomenklatūros renesansą“.

Kaimynystėje. Latvijoje per parą nustatytas vienas užsikrėtimo koronavirusu atvejis, Estijoje – nė vieno. Rusijoje per parą patvirtinta 6,7 tūkst. naujų COVID-19 atvejų, 93 žmonės mirė, Lenkijoje patvirtinti 247 atvejai ir šešios mirtys, Baltarusijoje – 315 atvejų ir keturios mirtys.

Svarbios naujienos, nesusijusios su koronavirusu:

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pasiūlė įteisinti keturis neperleidžiamus vaiko priežiūros mėnesius: du mamai ir du tėčiui. Pasiūlymai pateikti viešoms konsultacijoms su visuomene.

Aplinkos apsaugos departamentas už nedeklaruotą taršą „Vilniaus vandenims“ skyrė daugiau nei 7,5 mln. eurų baudą. Bendrovė sprendimą žada skųsti teismui.

Seimas priėmė įstatymą, kuris įtvirtina, kad Lukiškių aikštė Vilniuje yra pagrindinė reprezentacinė Lietuvos valstybės aikštė su Vyčio monumentu. Įstatymas priimtas reaguojant į Vilniaus valdžios sprendimą aikštėje įrengti laikiną paplūdimį. Vilniaus meras Remigijus Šimašius sako, kad pliažas aikštėje liks.

Paskelbti sekmadienį vykusių Lenkijos prezidento rinkimų pirmojo turo rezultatai. Konservatyviojo sparno prezidentas Andrzejus Duda gavo 44 proc. balsų, liberalių pažiūrų Varšuvos meras Rafalas Trzaskowskis sulaukė 30 proc. rinkėjų paramos. Antrasis turas vyks liepos 12 dieną.

Paryžiaus teismas pripažino kaltais buvusį Prancūzijos premjerą Francois Filloną ir jo žmoną Penelope, kad jis išgrobstė daugiau kaip milijoną eurų valstybės pinigų sukurdamas fiktyvią darbo vietą savo sutuoktinei. 66 metų F. Fillonas buvo nuteistas penkerius metus kalėti, kurių treji skirti lygtinai. Be to, jam skirta 375 tūkst. eurų bauda, 10 metų bus draudžiama siekti renkamo posto. Jis lieka laisvėje, kol bus išnagrinėta apeliacija.

Autorius Vaidotas Beniušis

BNS informacija ir nuotrauka

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode