Sprogimas

Koronaviruso krizė: svarbiausios antradienio naujienos

BNS pateikia svarbiausių antradienio naujienų apie koronaviruso krizę Lietuvoje apžvalgą:

Viruso plitimas. Per parą patvirtinti septyni nauji užsikrėtimo atvejai, dauguma iš jų susiję su asmeninėmis šventėmis Kalveliuose ir Kernavėje. Popiet pranešta apie dar du naujus atvejus, kurie bus įtraukti į trečiadienį skelbiamą statistiką – virusas nustatytas Santaros klinikų darbuotojui ir Vilniuje Nemenčinės plente esančios „Norfos“ darbuotojui. 

Vaiko pinigai. Seimas pritarė prezidento Gitano Nausėdos iniciatyvai skirti vienkartinę 120 eurų išmoką už kiekvieną vaiką. Daugiavaikes, nepasiturinčias šeimas ir šeimas su neįgaliais vaikais liepą pasieks 200 eurų už vaiką. Įstatymo iniciatoriai sako, kad papildomos pajamos šeimoms paskatins vartojimą ir taip padės sušvelninti ekonomikos nuosmukį. Kritikai teigia, kad toks valstybės skolą didinantis išlaidavimas nėra pagrįstas. Už įstatymą balsavo 101 Seimo narys iš visų Seimo frakcijų. Prieš balsavo trys parlamentarai, tarp jų – konservatorių Seimo rinkimų sąrašo lyderė Ingrida Šimonytė.

Judėjimas Europoje. Lenkija sienas Baltijos šalių piliečiams gali visiškai atverti šį penktadienį. Ta proga pasienyje planuojamas Lietuvos ir Lenkijos premjerų susitikimas. Tuo tarpu Slovakijos vyriausybė paskelbė, kad nuo šiol laisvai įsileis į šalį Lietuvos ir dar 15 valstybių piliečius.

Operacijų centras. Sveikatos apsaugos ministerija Ekstremalių sveikatai situacijų centrą nutarė perkelti iš Vilniaus į Kauną. Ministerija sako, kad Kaunas pasirinktas dėl to, kad turi tinkamą infrastruktūrą logistikai ir yra greičiau pasiekiamas iš visos Lietuvos. Perkėlimą numatoma įvykdyti iki spalio. 

Karščiavimo klinikos. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pareiškė, kad prieš porą mėnesių įsteigtos karščiavimo klinikos gali būti uždarytos, nes suvaldžius koronaviruso plitimą joms nebėra didelio poreikio. Sprendimus atskirai gali priimti kiekviena savivaldybė.

Keliautojų patikros. A. Veryga nusprendė, kad nuo trečiadienio visi grįžę iš užsienio galės registruotis tyrimui dėl koronavirusinės infekcijos mobiliuosiuose punktuose, jei patys to norės. Tai reiškia, kad prievolės išsitirti visiems grįžusiems nebus – tirtis ar ne spręs pats žmogus.

Valstybės garantijos stambiam verslui. Seimas leido valstybei teikti perskolinamas paskolas ir garantuoti už ne nuosavybės vertybinius popierius, kuriuos leis nuo koronaviruso krizės nukentėjusios įmonės savo likvidumui palaikyti. Šis Seimo sprendimas yra reikalingas siekiant įsteigti Pagalbos verslui fondą ir pritraukti į jį reikiamų lėšų, kurių suma gali siekti iki 1 mlrd. eurų.

Valstybės parama smulkiam verslui. Išdalinus visus 50 mln. eurų, numatytus lengvatinėms paskoloms nuo koronaviruso nukentėjusiam verslui, smulkaus ir vidutinio verslo plėtros agentūra „Invega“ paskelbė, kad lėšų suma paskoloms padidinta iki 200 mln. eurų.

Saugikliai skolininkams. Seimas priėmė Civilinio proceso kodekso pataisas, kad antstoliai negalės išieškoti lėšų, kurias skolininkai gaus kaip valstybės ir savivaldybių paramą dėl įvesto karantino.

Skrydžiai virš Lietuvos. Valstybės valdoma skrydžių valdymo bendrovė „Oro navigacija“ stebi augantį keleivinių skrydžių skaičių, tačiau tuo pat metu šiek tiek mažėja krovininių skrydžių. „Spėjame, kad tam įtakos gali turėti sumažėjęs medicininių ir apsaugos priemonių poreikis. Tikimės, kad birželio mėnesį suintensyvėję keleiviniai skrydžiai atsvers šį krovininių skrydžių srautų pokytį“, – BNS sakė bendrovės laikinasis vadovas Marius Beliūnas.

Nebaigti A. Sabonio darbai. Koronavirusui sujaukus sporto varžybų grafiką, legendinis krepšininkas Arvydas Sabonis dar metams lieka Lietuvos krepšinio federacijos pareigose. Naują prezidentą federacija žada rinkti pasibaigus Tokijo olimpinėms žaidynėms, kurios planuojamos 2021 metų vasarą.

Pasirengimas rinkimams. Seimas pradėjo svarstyti įstatymo pataisas, kurios keistų rinkimų tvarką šalyje esant ekstremaliai situacijai – siekiant sumažinti viruso plitimo riziką, būtų prailgintas balsavimas iš anksto, leidžiama įrengti daugiau balsavimo vietų. Dauguma parlamentarų po pirmojo etapo projektui pritarė, jis toliau bus svarstomas komitetuose, o į Seimo salę turėtų grįžti birželio 23 dieną.

Kaimynystėje:

* Estijoje per parą patvirtinti septyni nauji užsikrėtimo atvejai, Latvijoje – vienas, Baltarusijoje – 812.

Maskva panaikino daugiau nei du mėnesius dėl koronaviruso epidemijos trukusius griežtus suvaržymus. Gatvėse atsinaujino transporto spūstys, o sostinės gyventojai ėjo į lauką pasidžiaugti šiltu oru po ilgas savaites trukusios izoliacijos savo namuose.  Antradienį Rusijos valdžia pranešė apie šalyje registruotus 8 595 naujus užsikrėtimo COVID-19 atvejus ir 171 paciento mirtį. Oficialiais duomenimis, iš viso Rusijoje mirė 6142 žmonės, o užsikrėtimų skaičius siekia 485 tūkst. ir yra trečias pagal dydį pasaulyje.

Kitur užsienyje:

* Kipras pasitiko pirmuosius užsienio turistus po tris mėnesius trukusio karantino. Larnakos oro uostas komercinius keleivinius skrydžius priėmė pirmą kartą nuo kovo vidurio. 

* Brazilijos prezidentas Jairo Bolsonaro sulaukia vis griežtesnės kritikos dėl manipuliavimo statistika apie koronaviruso aukas. Paskutiniais oficialiais duomenimis, virusas pražudė 37 tūkst. Brazilijos gyventojų. Daugiau aukų užfiksuota tik JAV ir Britanijoje. Neseniai vyriausybė paskelbė, kad nuo šiol pradės taikyti naują aukų ir susirgimų skaičiavimo metodą.

* Prancūzijos vyriausiasis prokuroras paskelbė, kad pradėjo tyrimą dėl to, kaip valdžios institucijos reagavo į koronaviruso protrūkį. Tyrimas pradėtas, teisėsaugai gavus pilietinių organizacijų ir visuomenininkų skundus.

Svarbios naujienos, nesusijusios su koronavirusu:

* Sugedus Lietuvos-Švedijos elektros jungčiai ir Rygoje išsijungus dviem kogeneracinėms jėgainėms, Lietuva turėjo įjungti rezervinius gamybos pajėgumus. Valstybės valdoma energetikos įmonė „Ignitis gamyba“ pranešė, kad Kruonio hidroakumuliacinė jėgainė, Kombinuoto ciklo blokas Elektrėnuose bei Kauno hidroelektrinė gamino beveik tris ketvirtadalius šalies elektros poreikio.

* Šiaurės Korėja paskelbė, kad nutraukia karinių ir politinių ryšių linijas su Pietų Korėja.

* Eurogrupės pirmininkas Mario Centeno atsistatydino iš Portugalijos finansų ministro pareigų. Naujo Eurogrupės pirmininko rinkimai numatomi po mėnesio. Šios pareigos laikomos vienomis iš svarbiausių ES. 

Autorius Vaidotas Beniušis

Vilnius, birželio 9 d. (BNS).

BNS nuotrauka

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode