Sprogimas

Seimas – už rezoliuciją dėl Astravo AE elektros

Seimas įpareigojo Vyriausybę dar aktyviau rūpintis, kad Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės (AE) elektra nepatektų į Lietuvą. 

Seimas antradienį pritarė rezoliucijai „Dėl energetinės nepriklausomybės ir Astravo branduolinės elektrinės keliamos grėsmės“ projekto svarstymui: už balsavo 82 Seimo nariai, o susilaikė 4.   

Konservatorius Žygimantas Pavilionis teigė, kad šiuo dokumentu pasauliui būtų parodyta, kad Lietuva neketina atsisakyti pozicijos dėl Astravo AE saugumo, tuo metu Aplinkos apsaugos komiteto narys socialdarbietis Artūras Skardžius sakė, kad tokia rezoliucija nieko nebepakeis.   

„2009-2010 metais – suprasčiau, tada galėjome realiai paveikti, kad elektrinė nebūtų statoma taip arti Vilniaus, o dabar populizmas, liaudiškai tariant popsas“, – teigė A. Skardžius.  

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Arvydas Anušauskas pabrėžė, kad rezoliucija yra svarbi ne tik Lietuvai, bet ir pačiai Baltarusijai.

„Nes keliama grėsmė nėra lokali. Vien tik koronaviruso pandemijos atvejis parodė, kaip sunku susidoroti su grėsmėmis, kurios sukelia pavojų visiems gyventojams. Bet kokios avarijos, bet kokio branduolinio incidento atveju, šioje atominėje elektrinėje iš tikrųjų pavojus kiltų daugeliui žmonių, ne tik Baltarusijoje, bet ir Lietuvoje“, – sakė A. Anušauskas.   

Šis rezoliucijos variantas yra trečias, kurį svarstė Seimas.  

Dokumentą inicijavę parlamentarai socialdarbietis Juozas Bernatonis, Ž. Pavilionis, „valstietis“ Arūnas Gumuliauskas, liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen, Mišri Seimo narių grupei priklausantis Virgilijus Poderys pasiūlė Vyriausybei panaudoti technines priemones, kurios dar iki Astravo AE veiklos pradžios apribotų elektros patekimą iš Baltarusijos į Lietuvą.   

Rezoliucijos autoriai siūlė visomis priemonėmis siekti ir ES, ES ir NATO valstybių ir visos tarptautinės bendruomenės palaikymo, pavyzdžiui, Vyriausybė raginama siekti, kad ES priimtų teisiškai įpareigojantį sprendimą dėl Astravo AE keliamos grėsmės ES gyventojams.

Taip pat siūloma siekti, kad Lietuvos sąjungininkai įvestų sankcijas Astravo AE statytojui ir kitoms įmonėms bei tarpininkams, kurie dalyvauja statant ir prekiaujant Astravo jėgainės energija.  

Vyriausybė raginta nedelsiant parengti įstatymų projektus, kuriuose būtų apibrėžtas galimas  avarijų Astravo AE padarinių likvidavimas Lietuvoje. 

Astravo AE stato Rusijos valstybinė branduolinės energetikos korporacija „Rosatom“, ją finansuoja Rusija, suteikusi paskolą. 

Lietuva teigia, kad Astravo AE statoma pažeidžiant saugumo ir aplinkosaugos standartus. Minskas kaltinimus neigia.   

Autorė Sniegė Balčiūnaitė

Vilnius, gegužės 5 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode