Sprogimas

Mokslininkė: pandemiją kol kas pavyko suvaldyti, tai leido švelninti karantiną

Svarių priežasčių palikti griežtus karantino ribojimus nebuvo, nes koronaviruso pandemiją kol kas pavyko suvaldyti, sako Vilniaus universiteto (VU) profesorė Aurelija Žvirblienė.  

VU Biotechnologijų instituto Imunologijos ir ląstelės biologijos skyriaus vedėja sako pati dalyvavusi Vyriausybės ekspertų darbo grupėje, klausimas svarstytas gana ilgai, o „įvairių nuomonių kaip ir nebuvo“.

„Matant situaciją, kokia yra, sprendimas buvo toks, galima sakyti, vienareikšmis: nėra priežasčių, kodėl karantinas turi būti vis dar toks griežtas“, – spaudos konferencijoje sakė imunologė.

Ji pabrėžė, kad į koronavirusą reikia žiūrėti kaip į gaisrą, todėl „visada yra rizika“, jog atleidus suvaržymus, gali įsiplieksti nauji židiniai, kaip tai atsitiko Nemenčinėje ar Klaipėdoje.

„Bet žiūrint į bendrą tendenciją, kad tų užsikrėtimo atvejų nedaugėja dramatiškai ir tas skaičius panašus svyruoja jau ganėtinai ilgą laiką, tai reiškia, kad pandemiją pavyko suvaldyti šiame etape. Bet, be abejo, karantino atlaisvinimas nereiškia, kad visi galime nusiimti kaukes, pirštines ir važiuoti pas gimines – apribojimai išliks. Reikia tikėtis, kad tai apsaugos nuo tolesnio plitimo“, – teigė A. Žvirblienė.

Ji taip pat informavo, kad VU mokslininkai kartu su kompanija „Thermo fisher scientific“ planuoja nustatyti Lietuvoje cirkuliuojančio naujojo koronaviruso genetinį kodą. Pasak mokslininkės, šie duomenys yra svarbūs pasauliniu mastu, aiškinantis, kaip virusas mutuoja, kiek efektyvios gali būti kuriamos vakcinos.

A. Žvirblienė teigia, kad šiuo metu pasaulyje yra apie trisdešimt koronaviruso mutacijų, jos susijusios su didžiuliu užkrato paplitimu bei yra „natūrali viruso evoliucijos dalis“. Taip pat planuojama sukurti viruso antigenus.

Ji spaudos konferencijoje taip pat atkreipė dėmesį į naujausius mokslinius tyrimus, jog koronavirusu nuo žmogaus gali užsikrėsti ir katės bei kiti katinių šeimos atstovai – tigrai, liūtai. Tačiau, pasak jos, nėra nustatyta, kad šis virusas minėtiems gyvūnams būtų pražūtingas ar toliau būti platinamas žmonėms.

„Katės gali užsikrėsti nuo žmogaus ir užsikrėtusi katė netgi užkrečia savo kačiukus – tai yra tikrai patvirtinti moksliniai duomenys“, – patikino ji.

Vyriausybė trečiadienį pratęsė karantiną iki gegužės 11 dienos, tačiau kiek atlaisvino jo režimą: nuo ketvirtadienio darbą gali atnaujinti visos parduotuvės, užtikrinančios saugumą, o nuo kitos savaitės galės veikti lauko kavinės, muziejai, bibliotekos, kirpyklos.

Autorius Ignas Jačauskas

Vilnius, balandžio 23 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode