Sprogimas

Galėtume įrodyti, kad paskutiniai metai prieš Seimo rinkimus nėra prarasti – prezidentas

Galėtume įrodyti, kad paskutiniai metai prieš Seimo rinkimus nėra prarasti metai, su Seimo valdyba aptaręs priešpaskutinės šios kadencijos sesijos iniciatyvas sako prezidentas Gitanas Nausėda.

„Manau, kad tikrai galime padaryti didelį žingsnį į priekį nepaisant to, kad tai yra priešpaskutinė Seimo sesija ir galėtume įrodyti savo geru pavyzdžiu, kad paskutiniai metai prieš Seimo rinkimus nėra prarasti metai, net ir tais metais galima padaryti labai gerų darbų Lietuvos labui“, – pirmadienį po susitikimo Seime žurnalistams sakė prezidentas.

„Tikrai turime ambicingas programas, tiek Seimas, tiek mes kaip Prezidentūra teikiame daug įstatymų projektų: viešieji pirkimai, korupcijos prevencijos įstatymų patisos, miškų, teismų įstatymų pakeitimai, visus juos apsvarstėme. Apsvarstėme ir kai kuriuos galimus kandidatus kai kurioms pozicijoms užimti ir tikiuosi, kad išgirdome vieni kitus“, – pažymėjo šalies vadovas.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis po susitikimo sakė tikintis, kad ateinanti sesija „bus kompromisiniais susitarimais grįstas politinis sezonas“.

„Jame numatyti būtini esminiai pokyčiai viešųjų pirkimų sistemoje, taip pat miškų sektoriaus reglamentavimas. Tikiu, kad Seime rasime sutarimą ir institucijų vadovų skyrimo procese“, – pažymėjo parlamento vadovas.

V. Pranckietis teigė, kad su šalies vadovu aptartos pateiktos kandidatūros į Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) pirmininko, Konstitucinio Teismo teisėjo pozicijas. Vadovauti LAT prezidentas siūlo dabartinę laikinąją vadovę Sigitą Rudėnaitę, Konstitucinio Teismo teisėja – advokatę Giedrę Lastauskienę.

Parlamento vadovas taip pat patvirtino, kad aptarta būsimo Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovo kandidatūra, ir prezidentas užsiminė, kad eiti šias pareigas antrą kadenciją gali būti siūlomas Darius Jauniškis.

Šalies vadovas G. Nausėda Seimo sesijos darbų planui pasiūlė devynias teisėkūros iniciatyvas, tarp jų – viešųjų pirkimų reformą ir įstatymą dėl korupcijos prevencijos, papildomą laisvą dieną per mėnesį vieną vaiką iki 12 metų auginantiems tėvams.

Prezidentas taip pat siūlo įteisinti tikslines stipendijas pasirenkantiems valstybei reikalinga specialybes, pataisas dėl teisėjų atrankų, kad jos būtų vykdomos ne į konkrečius teismus ar apylinkių teismų rūmus, o bendrai į atitinkamos grandies teismus, jų pagrindu sudarant nuolatinius atrinktų pretendentų sąrašus. 

Šalies vadovas teikia ir Miškų įstatymo pataisą, numatančią nuo aštuonių iki keturių hektarų sumažinti ūkinių miškų plynųjų pagrindinių kirtimų biržės plotą, išskyrus sanitarinius kirtimus. Taip norima sustabdyti didelius, didžiausią neigiamą įtaką ekosistemai turinčius kirtimus. 

Seimas antradienį pradeda pavasario sesiją ir ją baigs birželio 30 dieną – tai bus paskutinė ištisinė dvyliktojo Seimo sesija. Politikai rugsėjį dar susirinks į eilinę rudens sesiją, tačiau spalį įvyks nauji Seimo rinkimai ir lapkritį prisieks naujasis parlamentas. Eilinė rudens sesija baigiasi gruodžio 23 dieną.

Autorė Milena Andrukaitytė

Vilnius, kovo 9 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode