Sprogimas

Lietuva planuoja vasarą steigti ambasadą Australijoje

Užsienio reikalų ministerija (URM) Vyriausybei siūlo steigti Lietuvos ambasadą Australijoje.

„Ji reikalinga tolesniam Lietuvos interesų gynimui, politiniams kontaktams, ryšiams su diaspora, verslo ryšių plėtojimui ir konsulinių paslaugų Lietuvos ir užsienio valstybių piliečiams teikimui Australijoje ir Ramiojo vandenyno regione“, – nutarimo projekto lydraštyje teigia URM.

Ministerijos siūlymu, ambasada nuo šių metų liepos pradėtų veikti šalies sostinėje Kanberoje.

Šiuo metu Lietuvai Australijoje atstovaujama iš ambasados Japonijoje. Ministerijos teigimu, ši ambasada turi ribotas galimybes dirbti su Australija nerezidavimo sąlygomis.

Siūloma, kad ambasada Australijoje galėtų būti akredituota Naujajai Zelandijai, Malaizijai, Singapūrui, Indonezijai ir Džakartoje esančiam ASEAN sekretoriatui.

Be to, pasak, URM, čia gyvena gausi, gilias tradicijas turinti lietuvių bendruomenė.

„Australijos lietuvių bendruomenė jau ne kartą kreipėsi į Lietuvos valstybės vadovus prašydama įsteigti Lietuvos atstovybę, kad galėtų išlaikyti glaudų ryšį su Lietuva ir efektyviau prisidėti prie Lietuvos interesų realizavimo. Sprendimo dėl ambasados steigimo atidėjimas sukeltų lietuvių Australijoje nusivylimą“, – teigi ministerija.

Ji taip pat atkreipia dėmesį, kad savo ambasadą šalyje prieš penkerius metus atidarė gerokai mažesnę diasporą turinti Estija.

URM duomenimis, kasmet vykstančių išvažiuojamųjų konsulinių misijų metu aptarnauti visų pageidaujančiųjų ne visada įmanoma: per misijas 2016 metais priimta 150 pareiškėjų, 2017 metais – 185, 2018 metais – beveik 300.

Be to, nesant ambasados šioje šalyje papildomų išlaidų ir darbo reikalauja rinkimų organizavimas. Ministerijos duomenimis, pernai šioje šalyje balsavo beveik 600 Lietuvos piliečių.

„Diplomatinės atstovybės buvimas Australijoje ir tiesioginiai kontaktai su gausia lietuvių bendruomene šioje šalyje suteiktų galimybių geriau skleisti žinią apie artėjančius rinkimus ir pasiekti daugiau balsavimo teisę turinčių piliečių, operatyviau spręsti galimus nesklandumus, susijusius su balsavimo biuletenių siuntimu paštu ir kitais balsavimo organizavimo aspektais“, – BNS atsiųstame komentare teigė ministerija.

Tarp argumentų steigti ambasadą taip pat minimas svarbus Australijos vaidmuo Rytų Azijos regione, jos bendradarbiavimas saugumo klausimais.

„Tiesiogiai Australijoje dirbantys Lietuvos diplomatai turėtų daugiau galimybių disponuoti reikiama informacija apie Kinijos ir Rusijos pastangas didinti savo įtaką regione ir prireikus atitinkamai reaguoti ir užtikrinti bendraminčių partnerių paramą“, – rašo URM.

Be to, teigiama, kad Lietuva neišnaudoja ekonominių ir prekybos ryšių potencialo šioje turtingoje ir ekonomiškai stabilioje valstybėje, kurioje gausu gamtinių išteklių, tačiau dėl informacijos stokos Lietuvos verslas mažai žino apie verslo su šia šalimi nišas.

Ministerijos duomenimis, Lietuvos eksportas į Australiją 2018 metais siekė 61,6 mln. eurų. 

Ambasadai atidaryti šiemet reikėtų skirti 845 tūkst. eurų iš ministerijos asignavimų. Lėšų poreikis 2021 ir 2022 metais sudarys po 981 tūkst. eurų. Planuojama, kad ambasadoje dirbtų šeši darbuotojai.

Pasak URM, oficialiais Australijos 2016 metų gyventojų surašymo duomenimis, šioje šalyje gyvena daugiau nei 16 tūkst. lietuvių kilmės asmenų, tačiau neoficialiais lietuvių bendruomenės skaičiavimais, tokių asmenų gali būti daugiau nei 50 tūkstančių.

Autorė Austėja Masiokaitė-Liubinienė

Vilnius, vasario 10 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode