Sprogimas

Trečiadienį Vilniuje – „Linavos“ ir jai oponuojančių profsąjungų protestai

Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ vežėjai trečiadienį Vilniuje rengia protesto akciją. Taip siekiama atkreipti dėmesį į valdžios sprendimą labiau apmokestinti komandiruojamų vairuotojų dienpinigius.

Tuo metu profesinių sąjungų atstovai savo ruožtu rengia „Linavai“ oponuojantį protestą – jie siekia parodyti darbdaviams, jog Vyriausybės sprendimas buvo būtinas. 

Vyriausybė spalį nutarė, kad komandiruojamų darbuotojų dienpinigiai nuo kitų metų sausio bus neapmokestinti, jei jų alga siekia 1,65 minimalios mėnesio algos (MMA). Dabar yra taikomas 1,3 MMA koeficientas.

„Linavos“ atstovai siekia, kad koeficientas nebūtų didinamas. Jie tikina, jog dėl to įmonės gali masiškai bankrutuoti arba iškelti verslą į užsienį.

Krovininių automobilių vilkstinė, lydima policijos, protesto akciją pradės trečiadienį 11 val. – nedideliu greičiu suks ratus po Vilniaus centrą, pranešė „Linava“.

„Mums, smulkaus verslo atstovams, tai paskutinė proga atkreipti valdžios dėmesį atsikvošėti ir atšaukti sprendimus, kurie paprasčiausiai palaidos smulkiuosius vežėjus“, – pranešime sakė „Linavos“ generalinis sekretorius Mečislavas Atroškevičius.

Numatoma, kad automobiliai, inscenizuodami transporto sektoriaus laidotuves. judės Gedimino prospektu – pro Seimą, kai kurias ministerijas ir Vyriausybę, vėliau važiuos A.Goštauto gatve.  

Asociacijos atstovė spaudai Ineta Stravinskaitė BNS informavo, jog Vilniaus savivaldybė leido važiuoti 20-čiai vilkikų. 

Vežėjų teigimu, sprendimas dėl koeficientų didinimo priimtas tuo metu, kai Europos Sąjungoje sprendžiama dėl Mobilumo paketo, kuris, vežėjų teigimu, dar labiau susilpnins jų konkurencingumą Europoje.

„Linavos“ vežėjai jau buvo atšaukę lapkričio 20 dieną planuotą protesto akciją prie Seimo rūmų. Vietoj jos valdžiai buvo įteikta deklaracija, kurią pasirašė 279 vežėjų įmonės.

Piketuos ir profsąjungos

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija ir Vairuotojų profesinė sąjunga trečiadienį taip pat 11 val. rengia piketą prie Vyriausybės, kad parodytų darbdaviams, jog
Vyriausybės nutarimas buvo būtinas ir logiškas žingsnis.

„Dabartiniai desperatiški „Linavos“ veiksmai siekiant atšaukti Vyriausybės nutarimą – apskritai cinizmo viršūnė“, – pranešime sakė konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė. 

Vairuotojų profesinės sąjungos pirmininkės Jovitos Jančiauskienės teigimu, vairuotojų socialinės garantijos dabar yra nepakankamos, jie vargsta dėl sunkiai pakeliamų darbo sąlygų, todėl padidinus koeficientą jos didės. 

Anot jos, tolimųjų reisų vairuotojai dabar į reisus išvažiuoja ligoti, o grįžę namo nėra tikri, ar gaus uždirbtus pinigus.

Vairuotojų profesinės sąjungos atstovai ir juos palaikantieji į piketą atvyks užsirišę baltą juostą ar bintą, taip parodydami, kad tolimųjų reisų vairuotojai priversti dirbti net ir su skaudančiomis ar sulaužytomis rankomis, nes negauna normalios ligos išmokos.

Vilnius, lapkričio 26 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode