Sprogimas

BNS klausia politologų: ką Lietuvai reiškia JAV dėmesys Baltarusijai?

JAV prezidento Donaldo Trumpo patarėjas nacionalinio saugumo klausimas Johnas Boltonas (Džonas Boltonas) ketvirtadienį Minske susitiko su Baltarusijos prezidentu Aleksandru Lukašenka.

Tai aukščiausio rango JAV pareigūno vizitas Baltarusijoje per du dešimtmečius. 

BNS paklausė politikos ekspertų, ką šis vizitas reiškia Lietuvai. 

Laurynas Jonavičius, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas:

„Tai signalas, kad JAV nori turėti įtakos svertų Baltarusijoje, tačiau dar ne faktas, kad santykiai normalizuosis. J. Boltonas diplomatiškai pabrėžė, kad aptarė visus santykių aspektus – nuo geopolitikos iki ginklų neplatinimo ir žmogaus teisių. Man pagrindinė žinutė pasirodė apie „besikeičiančias geostrategines aplinkybes“, kurios „verčia Vašingtoną ir Minską ieškoti bendradarbiavimo tose srityse, kuriose interesai sutampa“. Vienintelė tokia sritis – Rusijos spaudimas ir įtakos plėtra. To nenori nei A. Lukašenka, nei JAV.

Žiūrint iš Lietuvos pozicijų žiūrint šis vizitas siunčia kelias žinutes. Pirma, Vakarai ieško dialogo su A. Lukašenka kelių, ir prioritetą teikia geostrateginiams tikslams. Žmogaus teisės išlieka darbotvarkėje, bet atsižvelgiant į tai, kad ir pats Lukašenka pastaraisiais metais nebesielgia taip blogai, kaip anksčiau, šis klausimas bent kol kas pastumiamas į šoną. Tai tam tikras iššūkis Lietuvai, kuri yra viena iš nedaugelio likusių vertybių gynimo bastionų Baltarusijos klausimu.

Antra, niekur neprasprūdo nė žodelio apie Astravą. Tikėtina, kad J. Boltonas šio klausimo nekėlė. Tikėtina, kad amerikiečiams tai neaktualu, ir nenorima geostrateginių interesų įgyvendinimo apsunkinti iš Vašingtono žiūrint nereikšmingomis detalėmis.

Trečia, J. Boltonas aiškiai akcentavo Baltarusijos suvereniteto svarbą. Tai neabejotinai pabrėžta vykstančios Baltarusijos ir Rusijos integracijos gilinimo kontekste. JAV žinia aiški – mes norim matyti suverenią Baltarusiją – tai yra, ne sąjunginę Rusijos-Baltarusijos valstybę. Čia vėlgi galvosūkis Lietuvai – ar bendrame Vakarų atsivėrimo Minskui kontekste prasminga išlikti tam tikru stabdančiu veikėju, pavyzdžiui, vis dar blokuojant Partnerystės Prioritetų pasirašymą su ES.

Galiausiai, labai praktinis klausimas susijęs su alternatyvios naftos tiekimu į Baltarusiją. Tai vis didesnė Rusijos-Baltarusijos santykių problema, tai neabejotinai yra ir JAV-Baltarusijos darbotvarkėje – Minskas nusamdė lobistus darbui JAV šiuo klausimu. Žvelgiant geografiškai – Lietuva yra artimiausi vartai naftai į Baltarusiją iš Vakarų, jei, aišku, būtų toks susitarimas. Apie tai reikia gerai pagalvoti ir galbūt pasinaudoti.“

Vytis Jurkonis, politologas, JAV nevyriausybinės organizacijos „Freedom House“ atstovas Lietuvoje:

„J. Boltono vizitą skeptikai vertins tiesiog kaip manevrą ar kompensaciją Rytų politikai. Optimistai matys geostrateginę reikšmę. Bet pats aukšto rango pareigūno vizitas yra svarbus ženklas, kad Rytų Europa nėra pamiršta Vašingtone. Tai toli gražu nėra duotybė ar savaime suprantama.

Bet kartu būtina šią situaciją išnaudoti ieškant bendrų interesų. Atkreipčiau dėmesį, jog, pavyzdžiui, Baltarusijoje buvo kalbama ne tik apie geopolitiką ar karinius dalykus, bet ir žmogaus teises. Kad ir ką galvotume apie D. Trumpo administraciją ar jį patį, laisvė ir vertybės JAV diplomatijoje išlieka.“

Autorius: Vaidotas Beniušis

Vilnius, rugpjūčio 30 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode