Sprogimas

Mokytojų algų kėlimą su streikavusia profsąjunga A. Monkevičius aptars trečiadienį

Mokytojų algų kėlimą su pernai streikavusia Andriaus Navicko vadovaujama Lietuvos švietimo darbuotojų profesine sąjunga (LŠDPS) švietimo ministras Algirdas Monkevičius ketina aptarti trečiadienį.

„Mokytojų valandinio įkainio didinimas – dabar matom, kad čia galime rasti tam tikrą konsensusą ir didinti dalimis: tarkime, nuo sausio penki procentai, tada nuo rugsėjo“, – žurnalistams pasibaigus susitikimui su profsąjungos atstovais pirmadienį sakė ministras.

Pasak A. Monkevičiaus, „aštrus“ klausimas yra dėl mokytojų metinių darbo valandų apskaičiavimo.

„Kad mokytojai nejaustų, jog dirba viršvalandžius. Tai reikia aptarti ir aiškiau reglamentuoti, kad tai neliktų spręsti tik mokyklai. Sutarėme prie to klausimo grįžti trečiadienį“, – teigė A. Monkevičius.

Jis teigia, kad dar vienas klausimas, dėl kurio deramasi, yra kontaktinių valandų apskaičiavimas.

„Iš karto prie 21 valandos pereiti sudėtinga. Siūloma peržiūrėti ir gal atsitraukti viena valanda. Bet tai irgi kainuoja, buvo čia vertinimų, kad vien tik tiesioginiam darbui reiktų 15 mln. eurų ir tiek pat pasirengimui, tai iš viso apie 30 mln. eurų“, – sakė švietimo ministras.

Anot A. Monkevičiaus, etatinio apmokėjimo modelio neįmanoma „šlifuoti“ iki tiek, kad jis tiktų kiekvienam, todėl ir būna tokių atvejų, kai maksimalų krūvį turintis mokytojas dirba ne visu etatu.

„Manau, kad mokyklos vadovas, įvertinęs visas aplinkybes, gali susitarti su mokytoju, kad būtų realūs darbai ir teisingas apmokėjimas, bet visur yra įvairovė ir numatyti tos įvairovės apmokėjimą neįmanoma“, – sakė A. Monkevičius.

„Mokyklų vadovai kartais nori nueiti lengviausiu keliu ir sako, kad nėra pinigų, bet mano tikslas yra šiemet matyti kiekvieną mokyklą“, – pridūrė jis.

Tuo metu LŠDPS vadovas A. Navickas teigia, kad ministerijos vadovybė nuo problemų nebėga, taip pat gauta „naujų pasiūlymų“.

„Gavom naujų geresnių pasiūlymų ir dėl valandinio įkainio didinimo, tai mes paprašėme pertraukos iki trečiadienio ir tada pabandyti dėl kai kurių dalykų susitarti“, – teigė A. Navickas.

Jis įsitikinęs, kad kitus sprendimus reikia rasti kuo greičiau – per rugsėjo mėnesį. Vienas svarbiausių klausimų, anot A. Navicko, metinių darbo valandų apskaičiavimas.

„Kad nereiktų mokytojams dirbti dvigubai. Tas bendras metinis valandų skaičius išauga (dirbant per mokinių atostogas – BNS), todėl tai yra nesąžininga“, – sakė LŠDPS vadovas.

Anksčiau pirmadienį švietimo ministras A. Monkevičius teigė, kad ruošiamasi kelti mokytojų algas kasmet maždaug dešimtadaliu, o profsąjungos atstovai ir mokytojai teigia pasigedę iš ministerijos vadovybės konkretumo.

Švietimo ministerija praėjusią savaitę pranešė papildomai mokytojų algoms šiemet skirsianti 14 mln. eurų. Taip pat teigiama, kad darbo krūvis ir algos bus skaičiuojamos pagal patobulintą etatinio darbo užmokesčio modelį.

Autorius: Ramūnas Jakubauskas

Vilnius, rugpjūčio 26 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode