Parama dėkojame




Sprogimas

Vilniuje nukabinta atminimo lenta sovietų saugumui dirbusiai poetei V. Valsiūnienei

 

Vilniuje antradienio rytą nukabinta atminimo lenta sovietų saugumui dirbusiai poetei Valerijai Valsiūnienei.

Tai BNS patvirtino mero Remigijaus Šimašiaus atstovas spaudai Aleksandras Zubriakovas.

Sostinės Žvėryno rajone sovietmečiu pakabintą lentą nuspręsta nuimti įvertinus istorinių šaltinių informaciją, jog V. Valsiūnienė, sovietų valdžios suimta ir ištremta į Krasnojarsko sritį, buvo užverbuota MGB (Valstybės saugumo ministerijoje). Dėl jos bendradarbiavimo su okupacine valdžia buvo išduota per 40 antisovietino pasipriešinimo – Lietuvių tautinės tarybos (LTT) narių.

Tarp šių asmenų buvo ir LTT įkūrėjas generolas Jonas Noreika – Generolas Vėtra. Jam skirta lenta nukabinta prieš savaitę mero Remigijaus Šimašiaus sprendimu motyvuojant, jog jis vykdė nacių vadovybės raštus, susijusius su žydų izoliavimu.

Vėliau V. Valsiūnienė dirbo Rašytojų sąjungoje, ji buvo minima ir kitose agentūrinėse bylose, nukreiptose prieš katalikų dvasininkiją ir inteligentiją.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius pabrėžia, kad ji savo noru išdavė Lietuvos piliečius ir taip sugriovė likimus. 

„Ar naciai, ar sovietai – kenkimas žmonėms bendradarbiaujant su šiais režimais negali būti pateisinamas jokiomis sunkiomis aplinkybėmis", – pranešime spaudai lentelės nuėmimo išvakarėse sakė R. Šimašius.

Sprendimą nukabinti atminimo lentą priėmė Vilniaus miesto pavadinimų, paminklų ir atminimo lentų komisija, sudaryta iš istorikų, politikų, miesto plėtros specialistų, dailininkų ir architektų sąjungų atstovų.

Autorius: Ignas Jačauskas

Vilnius, rugpjūčio 6 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode