Sprogimas

Gaminti elektrą sau netrukus galės ir daugiabučių gyventojai

 

Daugiabučių gyventojai netrukus galės įsirengti saulės elektrines ir gaminti elektrą nuotoliniu būdu, o nuo kitų metų – ir pretenduoti į ES paramą, kokią dabar gauna individualių namų savininkai. 

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas sako, kad nuo spalio įsigalios įstatyme numatyta galimybė kiekvienam vartotojui gaminti elektrą vienur, o vartoti – kitur, net ir neturint atskiro žemės sklypo. 

„2020-2021 metais parama bus skiriama ne tik individualiems gaminantiems vartotojams, tai yra, ne tik tiems, kurie turi savo nuosavybe namus, bet ir vadinamajai nuotolinei apskaitai, nuotolinėms elektrinėms. (...) Jau esame suprogramavę biudžetą 8 mln. eurų ES paramos būtent nuotolinėms elektrinėms“, – ketvirtadienį Gaminančių vartotojų aljanso įkūrimo renginyje Lukiškių aikštėje kalbėjo Ž. Vaičiūnas.

„Tai reiškia, kad tie gyventojai, kurie neturi galimybės turėti savo sklypą, savo namą, jie taip pat galės pasinaudoti šia parama ir jiems atsiperkamumas tokios elektrinės bus analogiškas, kaip individualius namus turintiems gyventojams“, – pridūrė ministras. 

Paramą planuojama skirti nuo 2020 metų sausio 1 dienos. Pasak ministro, pagrindinė bet kurios paramos idėja yra ta, kad atsiperkamumo laikotarpis vartotojui neturėtų būti ilgesnis kaip 7-8 metai. Anksčiau jis buvęs ilgesnis.

Gyventojams – didelių elektrinių „virtualios“ dalys 

„Lietuvos energijos“ grupės įmonės „Lietuvos energijos tiekimas“ (LET) vadovas Darius Montvila teigė, kad daugiabučių gyventojai turės galimybę išpirkti jau įrengtos saulės elektrinės dalį ir taip „gamintis“ elektrą. 

„Bet kuris daugiabučio gyventojas arba tas žmogus, kuris negali ant savo namo stogo ar savo žemėje pasistatyti elektrinės, – jie yra klientai. Pagrindinė logika yra tokia: vienoje vietoje yra statoma didelė saulės elektrinė (galima vadinti pramonine) ir jinai virtualiais gabaliukais parduodama ar išnuomojama tam gyventojui, kuris nori tapti „žaliu“ (gaminančiu vartotoju – BNS)“, – kalbėjo D. Montvila. 

Pasak jo, nuo spalio startuos internetinis puslapis, kuriame ir bus galima susiskaičiuoti poreikius bei užsisakyti reikiamą galią. 

„Elektrinė gamina elektros energiją, tas gabaliukas, kurį yra nusipirkęs vartotojas, yra apskaitomas. Iš kitos pusės apskaitoma, kiek suvartoja tas vartotojas bute, kuriam jis gyvena. Suvartoto ir pagaminto kiekių balansas yra suskaičiuojamas automatiškai. Jeigu jis suvartojo daugiau nei pagamino elektrinė, jam reikia mokėti tik tą skirtumą“, – aiškino D. Montvila. 

Jis pabrėžė, kad gaminantiems vartotojams pagal šią schemą nereikia statyti elektrinės, rūpintis žemės sklypu, jėgainės naudojimu ar energijos apskaita. 

„Lietuvos energija“ birželį paskelbė, kad kuria internetinę platformą – ji padėtų praktiškai pritaikyti ir įgyvendinti Seime priimtus įstatymų pakeitimus, kuriais ir įteisintos geografiškai nutolusios atsinaujinančių energijos išteklių (AEI) jėgainės.

Pagal nuo spalio įsigaliosiantį modelį vartotojai taip pat galės pasigaminti elektrą ir savo sodyboje Alytaus rajone, o suvartoti bute Vilniaus mieste.

Ž. Vaičiūnas: paramos mastas tik didės

Ž. Vaičiūnas teigė, kad 2020-2021 metais saulės energetikai bus skirta tris kartus daugiau paramos nei šiemet, tai yra, apie 18 mln. eurų. 

Pagal birželio kvietimą šiemet liepą 6,2 mln. eurų finansavimas skirtas 2656 gyventojams, teigia Energetikos ministerija, remdamasi Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) duomenimis.

Apie 60 proc. paramos gavėjų yra didžiųjų miestų ir rajonų gyventojai, o apie 40 proc. – regionų gyventojai. Aktyviausi yra Vilniaus miesto ir rajono gyventojai (25 proc.). 

„Praktiškai kiekviename rajone, išskyrus galbūt Visagino ir Neringos savivaldybes, visose kitose savivaldybėse yra aktyvūs gaminantys vartotojai“, – sakė Ž. Vaičiūnas. 

2017 metais saulės elektrinėms skirta 1,7 mln. eurų, o 2018 metais – 3,3 mln. eurų paramos.  

Ministro teigimu, skaičiuojant su numatyta minėta 8 mln. eurų parama nutolusioms elektrinėms 2020-2021 metais, tikimasi, jog per artimiausius dvejus trejus metus atsiras 8-10 tūkst. naujų gaminančių vartotojų. 

Ministerijos skaičiavimu, jų per pastaruosius trejus metus padaugėjo jau 9 kartus: 2016 metų liepą tokių vartotojų buvo 216, o šių metų liepą – jau 1964.

Ministras taip pat teigė, kad nuolat lengvinamos ir kitos sąlygos gaminantiems vartotojams, pavyzdžiui, šią liepą supaprastintos procedūros gyventojų elektrinėms iki 10 kW, o verslui – iki 30 kW. 

Nacionalinėje energetinės nepriklausomybės strategijoje (NENS) rašoma, kad 2030 metais vartotojų, iš AEI pasigamintą energiją vartojančių savo reikmėms, dalis sieks ne mažiau kaip 30 proc. (palyginti su visų vartotojų skaičiumi), o 2050 metais – ne mažiau kaip 50 proc.

Autorius: Vytautas Budzinauskas

Vilnius, rugpjūčio 1 d. (BNS). 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode