Sprogimas

Naftos kainos lėtai patraukė žemyn

 

Dėl duomenų apie JAV „juodojo aukso“ atsargų sumažėjimą ir geopolitinės įtampos Artimuosiuose Rytuose praėjusią savaitę pakilusios naftos kainos pirmadienį lėtai patraukė žemyn.

Rugsėjo mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ nuo sesijos pradžios sumenko 0,28 JAV dolerio, arba 0,44 proc., iki 63,18 JAV dolerio už barelį.

O rugsėjo mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina Niujorko prekių biržoje (NYMEX) smuktelėjo 0,13 JAV dolerio, arba 0,23 proc., iki 56,07 JAV dolerio už barelį.

Penktadienį „Brent“ pabrango 0,07 JAV dolerio, arba 0,11 proc., o WTI – 0,18 JAV dolerio, arba 0,32 procento.

Per praėjusią savaitę „Brent“ kaina paaugo 1,6 proc., o WTI kaina – maždaug 1 procentu. Tačiau nuo liepos pradžios abiejų rūšių naftos kainos smuko.

Teigiamą poveikį rinkai praėjusią savaitę padarė žinia apie tai, kad JAV komercinės naftos atsargos per praėjusią savaitę sumažėjo 10,84 mln. barelių ir nuosmukis buvo beveik triskart didesnis už prognozuotąjį. Be to, atsargų smukimas buvo užfiksuotas šeštą savaitę iš eilės, o to nėra buvę nuo 2018 metų sausio.

JAV energetikos departamento paskelbti duomenys taip pat parodė, kad naftos gavyba šalyje per praėjusią savaitę sumažėjo 700 tūkst. barelių per dieną – labiausiai nuo 2017 metų spalio – iki 11,3 mln. barelių per dieną. Tačiau gavybos sumažėjimą visų pirma lėmė gavybos Meksikos įlankoje sustabdymas dėl uragano „Barry“.

Tuo tarpu padėtis Artimuosiuose Rytuose lieka nestabili.

Kiek anksčiau šį mėnesį Irano Islamo revoliucinės gvardijos kariai Hormūzo sąsiauryje perėmė tanklaivį „Stena Impero“. Iranas tuomet pareiškė, jog tanklaivis atsitrenkęs į žvejybinį laivą neatsiliepė į nelaimės signalus ir išjungė savo atsakiklį.

Tame regione patruliuojantis britų karo laivas „HMS Montrose“ nuskubėjo į įvykio vietą, mėgindamas nuvyti iraniečių pajėgas, bet atplaukė per vėlai, kad suteiktų pagalbą.

Be to, į Persijos įlankos regioną siunčiamas kitas britų laivas – „HMS Duncan“. Jis turėtų ten atplaukti liepos 29 dieną.

O televizijos kanalas CNN penktadienį pranešė, jog Iranas išbandė vidutinio nuotolio balistinę raketą, kuri buvo paleista naktį į liepos 25-ąją ir nuskriejo maždaug 1 tūkst. kilometrų.

Rinkos dalyviai šią savaitę taip pat stebės JAV ir Kinijos derybas dėl prekybos.

Naujasis derybų ratas įvyks Šanchajuje, kur atvyks JAV iždo sekretoriaus Steveno Mnuchino (Stiveno Mnučino) ir JAV prekybos atstovo Roberto Lighthizerio (Roberto Laithaizerio) vadovaujama delegacija.

Tačiau rinkos dalyviai galimus šio susitikimo rezultatus vertina skeptiškai.

„Geopolitinė įtampa Artimuosiuose Rytuose artimiausiu metu tebebus didelė, nes Jungtinės Valstijos ir toliau ragina kitas šalis kartu ginti laivus, plaukiančius Hormūzo sąsiauriu, – pažymėjo finansų maklerio bendrovės „Samsung Futures“ žaliavų rinkų analitikas Kimas Kwangrae (Kimas Kvangrė). – Kol kas naftos kainos reaguoja į makroekonominę riziką ir Kinijos derybas su JAV.“

Tokijas, liepos 29 d. („Interfax“-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode