Sprogimas

Ketvirtadalyje šalies darželių – perpildytos grupės, teigia SAM

Beveik ketvirtadalyje visuomenės sveikatos specialistų tikrintų šalies vaikų darželių buvo perpildyta mažiausiai viena grupė.

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovų, 52-ose tikrintose savivaldybėse užfiksuota ir kitų pažeidimų: dalis darželių neturėjo higienos pasų, nesilaiko juose nurodytų sąlygų, turi nesaugias žaidimų aikšteles, neužtikrina reikiamo sanitarinio įrengimų skaičiaus.

Iš viso patikrintos 484 ikimokykliniu ir priešmokykliniu ugdymu užsiimančios įstaigos – kiek mažiau, nei pusė iš visų veikiančių šalyje (1081).

Perpildytos grupės fiksuotos 67 proc. tikrintų Kauno savivaldybės vaikų darželių, 43 proc. – Tauragės, 42 proc. – Alytaus, po 33 proc. – Marijampolės ir Utenos, 25 proc. – Telšių, 19 proc. – Klaipėdos, 16 proc. – Šiaulių savivaldybių įstaigų.

Šįkart netikrintos Vilniaus savivaldybėje esančios įstaigos – jos tikrintos pernai, o pažeidimai dėl perpildytų grupių užfiksuoti 65 proc. įstaigų.

„Higienos normos yra reikalingos ne biurokratams, jos sudaromos, specialistų parengiamos tam, kad užtikrintumėme vaikų sveikatą. Informaciją, kurią gauname apie vis labiau plintančias infekcines ligas, kaip skarlatina (...), kitas infekcines ligas, bent iš dalies būtų galima sieti su atsipalaidavimu, kai kalbama apie higienos normų laikymąsi“, – per spaudos konferenciją trečiadienį sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Anot ministro, iš pradžių savivaldybės prašė kelti higienos normos kartelę didinant leidžiamą vaikų skaičių grupėse, tačiau tai nebesvarstoma atsižvelgus į specialistų rekomendacijas.

„Sutarėme, kad į tokius kompromisus mes neiname ir vaikų sveikata neketiname rizikuoti – nebesvarstome tokio varianto, kad vaikų skaičius grupėse būtų didinamas“, – sakė jis.

Anot A. Verygos, savivaldybės turės parengti planus, kaip galėtų priimti daugiau vaikų nedidinant jų skaičiaus grupėse.

„Kaip tą spręs, yra savivaldybių individualus reikalas: vieni, kaip minėta, galbūt statys modulinius darželius, gal kitą sprendimą ras, bet nebegalvos ir nebelauks sprendimo iš ministerijos, kad mes didinsime vaikų skaičių grupėje“, – tikino ministras.

Šiuo metu pagal higienos reikalavimus, iki vienų metų vaikų grupėje gali būti iki šešių vaikų, 1 – 2 metų grupėje – iki dešimt, 2 – 3 metų – iki 15.

Anot NVSC atstovų, dažniausiai perpildytos grupės buvo grupėse nuo trejų metų iki mokyklinio amžiaus – tokiose grupėse gali būti ne daugiau nei 20 vaikų.

Vilniaus vicemerė: visi vaikai nesusirenka niekada

Pasak politikų ir sveikatos specialistų, savivaldybės nuolat atakuoja ministeriją prašydamos didinti leidžiamą darželių grupėse vaikų skaičių. 

Vilniaus miesto vicemerė Edita Tamošiūnaitė BNS pripažino, kad pernai grupės buvo perpildytos 15 proc. įstaigų, tačiau jose lankomumas esą nesiekė 80 procentų. Todėl ministerijos ir NVSC atstovų prašoma „žiūrėti į problemą lanksčiai“, nes darželių dar trūksta, o ne kiekviena šeima Vilniuje išgali mokėti po 500 – 600 eurų už privačią įstaigą net ir savivaldybei teikiant 100 eurų kompensacijas.

„Tikrai stebime vaikų lankomumą, žinome, kad grupėse nėra didesnis lankomumas nei 80 proc., kas paverčiant į skaičius, jei, pavyzdžiui, 23 vaikai sukomplektuoti, jų būna ne daugia nei 18“, – tvirtino ji.

Pasak vicemerės, savivaldybė siekia išspręsti problemą statydama tradicinius ir modulinius priestatus, įrengdama naujus darželius ir nuomojamose patalpose. Dalis naujų darželių duris atvers jau rudenį.

Vis dėlto specialistai atmeta šį argumentą.

„Negalima preziumuoti, kad neateis visi vaikai. Jie tikrai gali ateiti, o jei visi ateitų, būtų stresas ir vaikams, ir auklėtojams perkelti vaikutį į grupę, kurioje nėra pakankamas kiekis vaikų. Tam reikalingi ir tėvų sutikimai“, – tvirtino NVCS Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

Anot R. Lingienės, didžiausia problema kyla Vilniuje ir Kaune, kur daug vaikų apskritai negali patekti į darželius.

Ji pasakojo, kad dėl higienos normų nesilaikymo NVSC bylinėjasi su Vilniaus savivaldybe, tačiau teismų maratonas neretai trunka ilgiau nei metus ir netenka prasmės, nes priimami nauji tarybos sprendimai dėl vaikų skaičiaus ar apskritai pasikeičia pati taryba.

Ne visi vaikai lanko ikimokyklinio ugdymo įstaigas, bet jei įstaigas lankytų visi, anot R. Lingienės, jų pakaktų tik apie 40 proc. vaikų. Statistika, anot NVSC, rodo, kad darželinukų skaičius vis didėja.

Patikrinimo metu aptikta ir kitų pažeidimų. Pavyzdžiui, šeštadalyje – septintadalyje tikrintų įstaigų nustatyta, kad įrengtos tvoros yra per žemos, nebuvo langų atidarymo apsaugos priemonių, laiptų aptvarai ir turėklai nesaugūs.

„Beveik 17 proc. patikrintų įstaigų teritorijos nebuvo aptvertos tvora – yra rizika vaikučiams išeiti iš teritorijos (...), į ją patekti gali nepageidaujami asmenys, gyvūnai, kurie savo ekskrementais užteršia vaikų smėlio dėžes, teritorijas“, – sakė R. Lingienė.

Beveik penktadalis darželių neturėjo pakankamai sanitarinių įrenginių, 11,4 proc. veikė be higienos pasų.

Specialistė: perpildytose grupėse – triukšmas, ligų rizika

Santaros klinikų Vaikų ligoninės pediatrijos centro atstovė Odilija Rudzevičienė pabrėžė, kad imuninė sistema vaikams baigia formuotis sulaukus 5 – 7 metų, iki tol jie linkę dažniau sirgti užkrečiamosiomis ligomis.

„Jei vaikas didesnę gyvenimo dalį praleidžia sąlygose, kurios neatitinka higienos normų, žinoma, tas sergamumas gali būti didesnis“, – sakė medikė.

Pasak specialistės, esant perpildytoms grupėms, kyla daugiau triukšmo, jis išvargina vaikus, specialistus, mažina vaikų gebėjimus atlikti užduotis, kelia stresą.

„Ne vienu moksliniu tyrimu patvirtinta, kad bet koks stresas sutrikdo imuninės sistemos veiklą, vaidinasi, toks vaikelis yra dažniau linkęs užsikrėsti ir susirgti“, – teigė medikė. 

Anot jos, užkrečiamųjų ligų galima išvengti tinkamai vėdinant, valant patalpas, žaislus. Medikė taip pat ragina pasirūpinti vaikų skiepais.

Patikrinimą, kaip laikomasi higienos reikalavimų, šalies savivaldybėse nuspręsta atlikti po pernai nustatytų pažeidimų Vilniaus miesto savivaldybėje. Tuomet konstatuota, kad sostinės darželiuose yra 65 proc. perpildytų grupių.

Autorius: Ignas Jačauskas

Vilnius, liepos 24 d. (BNS). 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode