Sprogimas

Seime vėl stringa pataisos dėl draudimo rūkyti balkonuose

 

Seime vėl stringa siūlymas uždrausti rūkyti balkonuose ir kai kuriose kitose vietose. Daugiausia nesutarimų kyla dėl daugiabučių balkonų – dėl to įstrigo ir sprendimo priėmimas Seimo Žmogaus teisių komiteto posėdyje. 

Komitetas antradienį nutarė daryti pertrauką bei paprašė iki Seimo pavasario sesijos pradžios, kovo 10–osios, Vyriausybės ir Savivaldybių asociacijos pozicijos. 

„Kiek tai kainuotų, iš kokių pinigų bus ir elementarų paaiškinimą, kaip tai bus padaryta, kad nebūtų piktnaudžiavimų (...). Savivaldybės rinkimams (organizuoti –BNS) neturi priemonių, o valstybė neduoda  – komisijų nėra, o jūs norite įpareigoti savivaldybes rasti dar 10 ar 5 žmonių, kurie turėtų kontroliuoti šią situaciją“, – pareiškė komiteto pirmininkas Valerijus Simulikas.  

Konservatorius Andrius Navickas priekaištavo, kad jeigu norima drausti rūkyti balkonuose, reikia neleisti ir juose laikyti acetono, tunto kačių. 

„Nes tie kvapai taip pat kenkia, o dabar išimame tik cigarečių kvapus. (...) Jeigu devintame aukšte gyvenu ir balkone rūkau ir sako, kad tai maišo pirmame aukšte gyvenančiam žmogui“, – teigė A. Navickas.  

Vienas pataisų autorių „valstietis“ Tomas Tomilinas pastebėjo, kad Europos Žmogaus Teisių Teisme būta bylų dėl pasyvaus rūkymo, o Europos Sąjungos Teisingumo Teismas yra konstatavęs pažeidimų. 

Liberalsąjūdietė Viktorija Čmilytė-Nielsen prognozavo, kad situaciją bus sunku kontroliuoti.  

Socialdarbietis Antanas Vinkus mano, kad draudimų įgyvendinimui reikalingomis lėšomis turėtų rūpintis ne tik savivaldybės, bet ir Valstybinis visuomenės sveikatos stiprinimo fondas.   

„Kodėl vienas žmogus negali išvežti į balkoną kūdikio, o kitas jame gali rūkyti?“ – teigė A. Vinkus. 

Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pakeitimais, kuriuos siūlo valdantieji „valstiečiai“ ir socialdarbiečiai, norima išplėsti sąrašą vietų, kur būtų draudžiama rūkyti, tarp jų – ir daugiabučių balkonuose bei terasose, jeigu bent vienas namo gyventojas prieštarautų rūkymui. Kitu atveju draudimas negaliotų. 

Pataisomis taip pat siekiama įpareigoti pastatų administratorius užtikrinti, kad tabako dūmai nepatektų į kitas patalpas. Be to, rūkalius siūloma išguiti iš dengtų viešojo transporto stotelių ir paviljonų, vaikų žaidimo aikštelių, viešojo maitinimo įstaigų, kai jos veikia lauke.

Seimas nuo 2014-ųjų metų kelis kartus yra atmetęs siūlymus drausti rūkyti balkonuose, arčiau negu dešimt metrų aplink daugiabučius – pataisų priešininkai argumentuoja, kad draudimų nebūtų įmanoma įgyvendinti.   

Naujausių pataisų priėmimas buvo numatytas vasario viduryje, per pratęstą Seimo rudens sesiją, bet tikriausiai tai neįvyks ir jos nuo kovo neįsigalios. 

 Autorė: Sniegė Balčiūnaitė

 Vilnius, vasario 5 d. (BNS). 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode