Sprogimas

Lietuva svarsto, ar nutraukti sutartis su didžiaisiais tabako gamintojais

 

Lietuvos Vyriausybė svarsto, ar pritarti Europos Parlamento raginimui nutraukti Europos Sąjungos (ES) sutartis su didžiaisiais tabako gamintojais – pagal jas pastarieji bendrijos narėms moka kompensacijas už jose sulaikytą kontrabandinę šių gamintojų produkciją. 

Finansų ministerija siūlo nepritarti susitarimų nutraukimui – siūlymas bus svarstomas kabineto pasitarime trečiadienį.

Europos Komisija 2004–2010 metais pasirašė keturis susitarimus su stambiausiais tabako gamintojais. Jie iš esmės reiškė taikos sutartis tuo metu JAV vykusiuose teisminiuose procesuose, kur tabako bendrovėms buvo pateikti ieškiniai dėl žalos atlyginimo už netiesioginį neteisėtos cigarečių prekybos skatinimą.

2017 metais pasibaigus susitarimui su „Philip Morris“, jo pratęsimui nepritarė Europos Parlamentas, taip pat rekomendavęs 2019 metais nutraukti susitarimus su kitais tabako gamintojais. Tam reikalingas visų ES valstybių pritarimas, todėl Europos Komisija paprašė jas pateikti savo pozicijas.

Lietuvoje sutarčių nutraukimui pritaria Sveikatos apsaugos ministerija, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD), Nacionalinė tabako ir alkoholio kontrolės koalicija, tačiau prieštarauja  Finansų ir Vidaus reikalų ministerijos, Policijos departamentas, Valstybės sienos apsaugos tarnyba, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, Muitinės departamentas.

Finansų ministerija pabrėžia, kad susitarimų esmė yra ne bendradarbiavimas su tabako gamintojais, o kompensacijos už netiesioginį kontrabandos skatinimą. Nurodoma, kad tabako gamintojai Lietuvai 2016–2019 metais skyrė 6,2 mln. eurų, kurie naudojami pareigūnams skatinti ir įrangai įsigyti. 

Pasak Vidaus reikalų ministerijos, susitarimai leidžia efektyviau kontroliuoti neteisėtą tabako prekybą, nes galima efektyviau gauti informacijos apie pirminius platintojus, per kuriuos produktai vėliau neteisėtai patenka į Lietuvą.

Sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, kompensacijos sudaro tik nedidelę dalį pajamų, prarastų dėl cigarečių kontrabandos. NTAKD pažymi, kad stebėti ir registruoti cigarečių judėjimą leis šiemet gegužę ES turinti pradėti veikti jų atsekamumo sistema. 

Nacionalinė tabako ir alkoholio kontrolės koalicija pabrėžia, kad tabako gamintojai susitarimus išnaudoja savo reputacijai gerinti, kurti socialiai atsakingo verslo įvaizdį, ignoruojant, kad tabakas kasmet nužudo apie 8 mln. žmonių.

Muitinės departamento duomenimis, susitarimų nutraukimui nepritaria Vokietija, Čekija, Estija, Kipras, Bulgarija, Austrija, Graikija, Slovėnija, Slovakija, Rumunija, Suomija, tuo metu Švedija laikosi neutralios pozicijos.

ES susitarimas su „Japan Tobacco Imperial“ galioja iki 2022 metų, pagal jį kasmet ES narėms mokama 15 mln. JAV dolerių, su „British American Tobaco“ – iki 2030 metų, kasmet mokama po 6 mln. dolerių, o 2029 metais suma išaugtų iki 23 mln. dolerių, su „Imperial Brands“ – iki 2030 metų, šiemet bus sumokėta 12,5 mln. dolerių, nuo 2020-ųjų suma didės iki 17,5 mln. dolerių.

Vilnius, vasario 4 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode