Sprogimas

SAM visiems gydytojams rezidentams išmokės vienkartines 227 eurų išmokas

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kiekvienam gydytojui rezidentui prieš Kalėdas išmokės po 227 eurų vienkartinę išmoka. 

SAM pranešė, kad ministro Aurelijaus Verygos pasirašytu įsakymu skiriama daugiau nei 500 tūkst. eurų, kuriuos ministerija sutaupė per šiuos metus.

„Gydytojai rezidentai yra viena iš labiausiai pažeidžiamų grupių, kurie ilgus metus mokosi ir rengiasi gydyti žmones, o tuo tarpu jų atlyginimai yra maži ir jaunam žmogui išgyventi iš tokio atlyginimo yra sudėtinga“, – teigia ministras Aurelijus Veryga.

Praėjusiais metais vyresniesiems gydytojams rezidentams buvo išmokėtos 80 eurų siekiančios vienkartinės išmokos.

„Tikimės, kad prieš pat didžiąsias metų šventes tai bus gera naujiena itin atsakingą darbą dirbantiems jauniems žmonėms“, – sako ministras.

Jaunųjų gydytojų asociacijos duomenimis, vidutinė rezidento alga „į rankas“ yra apie 430 eurų, tačiau valstybės finansuojamose vietose studijuojantys rezidentai prie algos prisiduria dar po maždaug 370 eurų stipendijos, todėl tokį SAM sprendimą jaunieji gydytojai vertina palankiai.

„Manau, kad labai teigiamas žingsnis, nes tas rezidentų atlyginimų klausimas pakankamai seniai buvo judintas“, – BNS sakė asociacijos valdybos pirmininkas Karolis Šablauskas.

Jaunieji medikai norėtų, kad rezidentams algos būtų mokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF). 

„Reiktų galvoti pagaliau apie rezidentų pajamų apmokėjimą iš PSDF lėšų, nes dabar yra iš Vyriausybės asignavimų, tai tarsi sukuriama tokia dirbtina darbuotojų grupė, kuri dirba sveikatos sektoriuje, bet iš visai kitų lėšų gauna atlyginimą. Rezidentai vis tiek yra tokie patys sistemos darbuotojai“, – pridūrė jis.

Birželį Seimas pritarė naujai gydytojų rezidentų darbo užmokesčio sistemai bei etapinių kompetencijų įvedimui. Nuo ateinančių metų su gydytoju rezidentu bus sudaroma terminuota darbo sutartis, jaunajam gydytojui bus mokama pareiginė alga, kuri bus apskaičiuojama atitinkamą pareiginės algos koeficientą dauginant iš pareiginės algos bazinio dydžio.

Jaunesniajam gydytojui rezidentui bus taikomas 7,6 pareiginės algos koeficientas, vyresniajam gydytojui rezidentui – 8,1.

Autorius Ramūnas Jakubauskas

Vilnius, gruodžio 18 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode