Sprogimas

M. Dubnikovas: biudžete atsigręžiama į vidurinę klasę

 

Lietuvos verslo konfederacijos atstovas sako, kad 2019 metų biudžete išlaikomas nuoseklumas – valdžia tesi pažadus ir atsigręžia į vidurinės klasės gyventojus. 

„Vertinu palankiai dėl to, kad jame (biudžete – BNS) yra tai, kas buvo žadėta prieš metus – yra padalinama pinigų ne skurdžiausiam sluoksniui, nes jis jau gavo savo porciją 2018 metais, bet dabar atsigręžiama į vidurinį sluoksnį, ir čia yra tęstinumas ir prognozuojamumas, labai pagirtinas dalykas“, – BNS komentavo Mokesčių komisijos vadovas Marius Dubnikovas.

Anot jo, mažėja mokesčiai, ir tai daliai visuomenės duos papildomų, nors ir nedidelių, pajamų. 

„Šiek tiek kritikuotina, kad tai tam tikras lėšų pabarstymas visuomenei, bet iš kitos pusės yra tam tikras nuoseklumas. (...) Mažiausias pajamas gaunantiems žmonėms atlyginimų pasikeitimai dėl mokesčių pakeitimų yra mažesni nei tiems, kurie gauna vidutinį darbo užmokestį“, – teigė M. Dubnikovas.

Ekspertas paskaičiavo, kad uždirbančiųjų apie 600 eurų alga padidės apie 12 eurų, o 1–1,5 tūkst. eurų –  apie 70 eurų. 

Anot M. Dubnikovo, biudžete nėra reikšmingų reformų – iš dabartinės valdžios daugelis jų tikėjosi, nes tai buvo vienas jos rinkimų šūkių. 2019-ųjų biudžetą ekspertas vadina „kosmetiniais bei techniniais pataisymais“ ir priduria, kad kai kurie pakeitimai gali padėti ateityje lengviau reguliuoti mokestinę sistemą. 

„Pavyzdžiui, „Sodros“ mokėjimų perkėlimą į biudžetą ir dalinai antros pakopos (pensijų fondų – BNS) pakeitimus, kurie ateityje galbūt leis išvengti tolesnio kišimosi į privatų kaupimą, kuris dominavo paskutinius 15 metų“, – BNS sakė ekspertas.

Jis taip pat teigiamai vertino tai, jog nuo kitų metų visas socialinio draudimo įmokas mokės dirbantysis. 

„Daug metų ekonomistai prašė šito pakeitimo, nes tiesiog pati sistema tampa skaidresnė ir aiškesnė, žmogus gali matyti, kiek moka mokesčių ir už juos reikalauti kažkokių veiksmų. Ji tiesiog bus skaidresnė ir aiškesnė“, – kalbėjo M. Dubnikovas. 

„Kiekvienas paprastas darbuotojas, kuris gaudavo atlyginimą, labai retas žinojo, kiek kainuoja darbo vieta, ir tada gaunasi šiek tiek painiojanti sistema, nes nežinia, kiek uždirbi, nematai, kiek sumokama mokesčių“, – pridūrė jis.

Seimas antradienį patvirtino 2019 metų biudžetą. Jo pajamos sieks 10,59 mlrd. eurų (įskaitant 1,921 mlrd. eurų Europos Sąjungos ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšų), o išlaidos – 11,696 mlrd. eurų (beveik 2,242 mlrd. eurų). Deficitas – 1,105 mlrd. eurų.

Autorė: Erika Alonderytė

Vilnius, gruodžio 11 d. (BNS). 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode