Sprogimas

Seimas spręs, ar didinti akcizus stipriam alkoholiui

 

Seimo nariai po pateikimo pritarė sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos siūlymui didinti akcizų tarifą stipriems alkoholiniams gėrimams 10 proc. Tad dabar šis siūlymas bus svarstomas Seimo komitetuose, o vėliau grįš į plenarinių posėdžių darbotvarkę.

Prognozuojama, kad taip padidinus akcizų tarifą stipriems alkoholiniams gėrimams, 0,5 litro stipraus alkoholinio gėrimo vidutiniškai galėtų pabrangti apie 0,39 euro. Dėl to Valstybės biudžetas 2019 metais papildomai surinktų apie 5 mln. eurų pajamų.

Be to, tikimasi, kad tai turės teigiamų pokyčių mažinant stiprių alkoholinių gėrimų prieinamumą. Šiuo metu stiprieji alkoholiniai gėrimai pagal parduodamą kiekį išlieka antri pagal populiarumą po alaus. Taip pat, remiantis duomenimis apie alkoholinių gėrimų vartojimo pokyčius, didinant akcizų tarifus visoms alkoholinių gėrimų grupėms, etilo alkoholio rinka smuko mažiausiai. Įvertinus visa tai, padidinus akcizų tarifą etilo alkoholiui dėl išaugsiančio apmokestinimo skirtumo lyginant su kitais alkoholiniais gėrimais būtų dar daugiau prisidėta prie šio produkto prieinamumo mažinimo.

Siūlomas akcizų tarifo didinimas atitinka Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijas mažinti alkoholinių gėrimų patrauklumą ir prieinamumą.

Akcizų tarifai etilo alkoholiui ir alkoholiniams gėrimams buvo didinami kasmet ketverius metus iš eilės, t.y. 2014 - 2017 m. Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, per ketverius metus vyno ir kitų fermentuotų gėrimų rinka susitraukė apie 30 proc., tarpinių produktų - 68 proc., alaus – 17 proc., etilo alkoholio – tik 4 proc.

Sveikatos apsaugos ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode