Sprogimas

Lietuva pagerbia žydų gelbėtojus

 

Lietuva penktadienį pagerbia žmones, kurie Antrojo pasaulinio karo metais gelbėjo žydus nuo Holokausto.

Ryte Prezidentūroje rengiama Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi apdovanojimo ceremonija daugiau kaip 30 Lietuvos piliečių žydų gelbėtojų.

Dauguma jų valstybės apdovanojimo sulauks po mirties. Ceremonijoje dalyvaus jų vaikai, anūkai ir proanūkiai, kiti šeimų nariai.  

Popiet sostinės Tymo kvartale bus atidengtas paminklinis akmuo žydų gelbėtojams nacių okupuotoje Lietuvoje pagerbti. Paminklinis akmuo žymi vietą, kurioje iškils paminklas žydų gelbėtojams.

Tuo metu daugiau nei 150 vietovių visoje Lietuvoje vyks eitynės „Atminties keliu“ į žydų žudynių vietas ir Holokausto aukų vardų skaitymai.

Popiet rengiamose eitynėse Vilniuje į Panerių memorialą dalyvaus daugiau kaip 400 dalyvių iš kelių dešimčių Vilniaus ir kitų miestų mokyklų. Tikimasi, kad visoje Lietuvoje prie iniciatyvos prisidės iki 10 tūkst. mokinių ir mokytojų, pranešė Tarptautinė istorinio teisingumo komisija.  

Ceremonijos rengiamos artėjant sekmadienį minimai Lietuvos žydų genocido dienai, pažymint Vilniaus geto sunaikinimą 1943 metų rugsėjo 23-ąją.

Antrojo pasaulinio karo metais naciai ir vietos kolaborantai nužudė per 90 proc. iš daugiau kaip 200 tūkst. Lietuvos žydų.

Izraelis daugiau kaip 900 Lietuvos gyventojų yra suteikęs Pasaulio tautų teisuolio vardą už tai, kad rizikuodami gyvybe gelbėjo žydus.

Vilnius, rugsėjo 21 d. (BNS). 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode