Sprogimas

ŠMM tvarka skatina disrkiminuoti vyresnius mokytojus, teigia lygių galimybių kontrolierė

 

vietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės patvirtinta tvarka skatina disrkiminuoti vyresnius mokytojus, konstatavo lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė.

Vadovaujantis ministrės patvirtintu aprašu, valstybinės mokyklos iš šalies biudžeto gali gauti papildomų lėšų, optimizuodamos pedagogų skaičių, o ši tvarka skatina diskriminuoti vyresnius pedagogus, teigia tarnyba.

Pasak A. Skardžiuvienės išvados, pakeistais tvarkos nuostatais numatoma galimybė visiškai ar iš dalies padengti išlaidas, jei mokykla paraiškoje dėl lėšų išeitinėms numatys tam tikras sąlygas: padidinti pedagogų, kurių pedagoginio darbo stažas iki 20 metų, skaičių, taip pat į atleidžiamų mokytojų vietas pakviesti dirbti daugiau pradedančiųjų, mažiau nei dvejus metus dirbusių pedagogų.

Ministerija atsakyme nurodė, kad ši nuostata įrašyta siekiant išplėtoti galimybes mokėti išeitines tais atvejais, kai abipusiu susitarimu nutraukus darbo sutartis su pedagogu į atsilaisvinusią vietą neišvengiamai turi būti priimamas kitas mokytojas, o moksleivių ar valandų, tenkančių vienam pedagogui, skaičius nepadidėja.

Anot ministerijos, tai aktualiausia ikimokyklinio, priešmokyklinio ir pradinio ugdymo pedagogams, jų valandos negali būti išdalintos kolegoms, nes visus dalykus moko vienas mokytojas.

Nepaisant šių argumentų, tarnybos nuomone, šios nuostatos yra diskriminacinės amžiaus pagrindu.

Lygių galimybių kontrolierė pripažįsta, kad pakeitimuose nėra nurodomas tikslus pedagoginių darbuotojų amžius, kuriems bus teikiamas prioritetas, priimant į darbą.

„Tačiau akivaizdu, jog, norint pasiekti vertinamus rezultatus, nukentės vyresni nei 50 metų asmenys, pretenduojantys dirbti ugdymo įstaigose, nes jų darbo stažas dažniausiai bus ilgesnis nei 20 metų“, – teigiama išvadoje.

Lygių galimybių kontrolierė kreipėsi į švietimo ir mokslo ministrę, siūlydama „nutraukti lygias galimybes pažeidžiančius veiksmus“ ir pakeisti nuostatas taip, „kad nebūtų teikiamos privilegijos asmenims (asmenų grupei) amžiaus pagrindu“.

Vilnius, rugsėjo 14 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode