Sprogimas

Vyriausybė spręs dėl išimčių „Sodros“ įmokų grindims bei neįgaliųjų slaugos

 

Vyriausybė trečiadienį svarstys siūlymą netaikyti „Sodros“ įmokų grindų darbuotojams, kurie augina neįgalų nepilnametį vaiką arba dirba pagal darbo sutartį pelno nesiekiančioje organizacijoje. Ministrų kabinetas taip pat spręs dėl socialinio draudimo, slaugant neįgalius asmenis. 

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) siūlo nepritarti pirmajam, Seimo narės Gintarės Skaistės siūlymui. 

G. Skaistė argumentuoja, kad „Sodros“ įmokų „grindų“ tikslas buvo, be kita ko, mažinti šešėlinį darbo užmokestį įmonėse, vis dėlto pelno nesiekiančiose organizacijose dažnai mokama mažesnė nei minimali alga ne dėl slepiamų mokesčių, bet dėl savanoriško darbo ir nereguliaraus finansavimo.

„Įmokų „grindys“ pelno nesiekiančioms organizacijoms sukuria naują mokėjimų prievolę, kuriai padengti lėšų tiesiog nėra. Taip pat, reikia įvertinti, kad dalis asmenų dirba nepilną darbo dieną (...) dėl to, kad augina neįgalius vaikus, kuriems reikalinga nuolatinė priežiūra. Įvedus „Sodros“ įmokų „grindis“ visiems ne pilną darbo dieną dirbantiems asmenims, atsiranda didelė tikimybė, kad darbdavys pasirinks pilnu etatu galinčius dirbti asmenis“, – aiškinamajame rašte teigė G. Skaistė. 

SADM teigia, kad Seimas birželį priėmė Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pakeitimo įstatymą, kuriuo šios problemos buvo išspręstos. 

Vyriausybė trečiadienį spręs ir dėl Seimo narių Justo Džiugelio, Rimos Baškienės ir Rimantės Šalaševičiūtės siūlymų drausti socialiniu draudimu valstybės lėšomis vieną iš tėvų (įtėvių), prižiūrintį  neįgalų asmenį, kuriam reikia nuolatinės priežiūros. 

SADM siūlo šiai iniciatyvai iš esmės pritarti ir patikslinti, siūlant, kad įstatymas įsigaliotų nuo 2020-ųjų metų. Tam reikės papildomų valstybės biudžeto lėšų – apie 10,5 mln. eurų per metus. 

Vilnius, rugsėjo 12 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode