Sprogimas

Kovojant su priklausomybėmis siūloma didinti muzikos, sporto prieinamumą

 

Norint, kad žmonės nepradėtų ieškoti priklausomybes sukeliančių žalingų užsiėmimų, raginama plėsti alternatyvias paslaugas, pavyzdžiui, muzikos, sporto užsiėmimus.

Seime vykusioje diskusijoje apie kovą su priklausomybėmis Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Ūmių apsinuodijimų skyriaus vedėja Gabija Laubner aiškino, kad įvairios priklausomybės – nuo narkotikų, alkoholio ar sekso – žmogų veikia panašiai: išsiskiria malonumą suteikianti medžiaga dopaminas. Ji teigė, kad norint apsaugoti, pavyzdžiui, vaikus, nuo priklausomybių, svarbu jiems pasiūlyti kitų tą patį dopaminą smegenyse pakeliančių užsiėmimų.

„Manau, kad reikėtų ieškoti alternatyvų, kaip (padidinti) dopaminą – tai, kas žmogui sukelia džiaugsmą. Sportas, muzika yra tie labiausiai alternatyvūs, natūralūs ir legalūs dopamino šaltiniai“, – žurnalistams sakė diskusijoje dalyvavusi G. Laubner.

Ji pasakojo, kad dopaminą gali padidinti bet koks įgyvendintas darbas.

„Net tokia elementari, kiekvienam žmogui suprantama veikla – kai susirašome sąrašą darbų, kuriuos reikia padaryti, tai išbraukimas darbo iš to sąrašo taip pat pakelia dopaminą. Tai yra biocheminiai procesai“, – sakė medikė.

Jos aiškinimu, tyrimai rodo, kad minėtos medžiagos padidėjimą organizme sukelia ir maistas, seksas.

Trečiadienį surengtame bendrame Priklausomybių prevencijos komisijos ir Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos posėdyje diskutuota dėl prevencijos nuo įvairių priklausomybių. Tarp politikų išsakytų idėjų buvo būtinybė mažinti paskatas imtis žalingų įpročių, poreikis geriau finansuoti psichologines paslaugas ir kt.

Autorius: Donata Majauskienė

Vilnius, balandžio 18 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode