Parama dėkojame




Sprogimas

Lietuvos finansinės priemonės viename žemėlapyje

Pirmą kartą Lietuvoje, Finansų ministerijos iniciatyva, atliktas šalies rinkoje esančių finansinių produktų vertinimas. Jo pagrindu sukurtas finansinių produktų žemėlapis, kuris leis vienoje vietoje matyti visus Lietuvoje rinkoje veikiančius finansinius produktus. Šiandien šis tyrimas ir žemėlapis pristatyti Europos Komisijos atstovybėje vykusioje konferencijoje „ES finansinės priemonės“.

„Lietuva – viena iš pirmaujančių pagal finansinių priemonių įgyvendinimą Europos Sąjungoje, o finansinių produktų žemėlapio sukūrimas leidžia jas matyti susistemintas vienoje vietoje. Šiame žemėlapyje ieškantys finansavimo ar norintys investuoti rinkos dalyviai galės rasti konkrečią informaciją ir pasirinkti sau labiausiai tinkančius finansinius instrumentus“, — teigia finansų viceministrė Loreta Maskaliovienė.

Tyrimo metu, Lietuvos rinkoje esantys finansiniai produktai suskirstyti į penkias grupes: paskolų, garantijų, sutelktinio finansavimo produktų, privataus ir rizikos kapitalo bei vertybinių popierių, o finansinių produktų teikėjai – į privačius, valstybės institucijų įsteigtų įstaigų ir ES lygmens.

Atlikus finansinių produktų rinkos statistinę analizę, matoma, kad Lietuvoje daugėja alternatyvių finansavimo šaltinių, tokių kaip privatus ir rizikos kapitalas bei sutelktinis finansavimas. Sparčiau kuriasi Rizikos kapitalo fondai ir garantijų rinka, o finansinių produktų įvairovė leidžia pasinaudoti aktualiausia ir tinkamiausia priemone  smulkiam ir vidutiniam verslui bei kitoms urbanizuotų ar urbanizuojamų teritorijų plėtros, būsto ir viešosios infrastruktūros objektų atnaujinimo ir plėtros bei energijos vartojimo efektyvumo projektams finansuoti. Tyrime taip pat įvardyti nauji ir būtini finansiniai produktai Lietuvos rinkai – tai eksporto draudimas ir sekiuritizacija (pakeitimas vertybiniais popieriais).

Finansinės priemonės suteikia galimybę investuojant viešąsias lėšas pritraukti privačių investicijų taip sukuriant palankias sąlygas bei daugiau galimybių, vidutiniam verslui bei kitiems ūkio subjektams pasinaudoti jų kūrimosi, plėtros ir investicijų projektams reikalingais finansavimo šaltiniais.

Vertinimo rekomendacijose taip pat siūloma atlikti finansinių produktų rinkos stebėjimą, galutinių vartotojų lūkesčių ir pasitenkinimo finansiniais produktais įvertinimą, sukurti finansinių produktų planavimo, įgyvendinimo ir poveikio regionui vertinimo praktiką, plėtojant šią rinką siūloma į finansinių produktų kūrimą įtraukti finansinius tarpininkus.

Remiantis „Versli Lietuva“ atlikta verslo veiksnių analize, įmonių prieinamumas prie išorinių finansavimo šaltinių yra svarbus verslumą ribojantis arba skatinantis veiksnys Lietuvoje.

„Šiuo metu ekonominė padėtis Lietuvoje ir lengvesnis įmonių prieinamumas prie finansinių šaltinių daro teigiamą poveikį kurti verslą steigiant įmonę. Stebime augantį įmonių skaičiaus augimą ir finansavimo priemonių paklausą.  Todėl pirmą kartą Lietuvoje sudarytas Finansinių produktų žemėlapis neabejotinai taps vertingu verslo valdymo įrankiu, prie kurio vystymo toliau dirbsime didindami jo žinomumą ir naudojimą tarp verslo įmonių“, - sako Daina Kleponė, VšĮ „Versli Lietuva“ generalinė direktorė.

D. Kleponės teigimu, „Versli Lietuva“ drauge su Finansų ministerija toliau vystys šį verslui naudingą įrankį ir  planuoja sukurti interaktyvų finansinių paslaugų Lietuvoje žemėlapį internete.   

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode