Sprogimas

FNTT atlieka kratas bendrovėje „Irdaiva“, jos vadovas I.Kubilius sulaikytas

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT), tirianti galimą sukčiavimą viešuosiuose pirkimuose, antradienį atliko kratas Vilniaus statybų bendrovėje „Irdaiva“, bendrovės generalinis direktorius ir vienintelis savininkas Irmantas Kubilius sulaikytas.

„Galim patvirtinti, kad atliekamas toks tyrimas. Tyrimas yra labai didelės apimties, ta bendrovė („Irdaiva“) tikrai figūruoja. Tyrimas dėl sukčiavimo, dėl dokumentų klastojimo ir panaudojimo, pinigų plovimas kvalifikuojamas, piktnaudžiavimas tarnyba“, - BNS trečiadienį patvirtino laikinasis FNTT vadovas Šarūnas Rameikis.

Anot jo, „Irdaivos“ vadovui I.Kubiliui pareikšti įtarimai, jis antradienį sulaikytas 48 valandoms.

Tyrime figūruoja daugiau įmonių

„Labai daug kratų buvo atlikta. (...) Buvo ir bendrovėse, daug buvo atlikta. (...) Labai didelės apimties tyrimas, labai daug žmonių dirbo. Tyrimas buvo ilgalaikis - kada galėsime pasakyti daugiau, galėsime informuoti. Asmuo (I.Kubilius - BNS) yra sulaikytas“, - sakė Š.Rameikis.

Neoficialiomis BNS žiniomis, kratos atliktos ne tik įmonių, susijusių su „Irdaiva“ ir I.Kubiliumi, būstinėse, bet ir jų vadovų namuose. Viena tokių įmonių - viešųjų pirkimų konsultavimo bendrovė „Teisa“, jai vadovauja Laimonas Petkus.

FNTT akiratyje - Sporto rūmų, Kauno ligoninės rekonstrukcijos konkursai

BNS žiniomis, FNTT akiratyje atsidūrė Vilniaus koncertų ir sporto rūmų rekonstrukcijos konkursas, kuriame dėl sutarties buvo derėtasi su vienintele „Irdaiva“, taip pat Respublikinės Kauno ligoninės remonto ir kiti viešieji pirkimai.

Vasario pradžioje Turto bankas, remdamasis FNTT informacija, nutraukė Sporto rūmų rekonstrukcijos konkursą, kuriame vieninteliu kvalifikaciją atitikusiu dalyvių buvo pripažintas „Irdaivos“ vadovaujamas konsorciumas. FNTT duomenimis, vienas Turto banko viešojo pirkimo komisijos narių Tomas Lukoševičius tuo pačiu metu dirbo ir „Irdaivoje“.

„Irdaivos“ vadovas I. Kubilius tuomet BNS patvirtino, jog T.Lukoševičius buvo įsidarbinęs įmonėje terminuotam laikui, tačiau jis esą neatskleidė, jog dirba ir valstybės įmonėje. Anot jo, T.Lukoševičius nedarė įtakos konsorciumo pasiūlymui konkurse.

Be to, Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) praėjusių metų pabaigoje pareiškė, jog Turto bankas turės iš naujo svarstyti konkurso biudžetą bei konsorciumo pasiūlytą kainą, kuri pasirodė per didelė ir siekė 27,79 mln. eurų.

Be to, pernai rugsėjį VPT pranešė įtarianti, kad „Irdaiva“ neremontavo Respublikinės Kauno ligoninės, nors laimėjo rangos konkursą, o 2,7 mln. eurų vertės užsakymą perleido jame nedalyvavusiai bendrovei. Tuomet tarnybos vadovė Diana Vilytė sakė, kad tokiu būdu buvo pakeista esminė sutarties sąlyga – sutarties šalis, tai yra rangovas.

„Pasinaudota schema, kai pirkimą laimi vieni, darbams atlikti samdomi kiti, šie samdo dar kitus, ir taip kiekviena grandies dalis išpučia pasiūlymo kainą bei sėkmės atveju pasidalina milijoninės vertės užsakymą“, - teigė D. Vilytė.

Kauno ligoninės 2014 metais skelbtą konkursą „Irdaiva“ laimėjo kartu su partnerėmis - inžinerinių sprendimų bendrove „Fima“, Kauno statybų bendrove „Kaminta“ bei „Vėsa ir partneriai“. Tačiau FNTT nustatė, jog nė viena bendrovė remonto neatliko, o darbus perleido įmonei „Niskama“, kuri už tai „ Irdaivai“ sumokėjo 478 tūkst. eurų, bei įmonei „Struktūra“, kuri konkurse pasiūlė mažiausią 2,03 mln. eurų kainą, tačiau jos nesugebėjo pagrįsti ir buvo pašalinta iš konkurso. VPT teigimu, darbų aktai rodo, jog „Struktūra“ atliko darbų už 1,53 mln. eurų.

„Irdaiva“ - nuolat VPT akiratyje esanti įmonė

Be to, sausį VPT nurodė Žagarės regioninio parko direkcijai nutraukti 11,19 mln. eurų vertės Žagarės dvarko parko Joniškio rajone tvarkymo sutartį su bendrovėmis „Irdaiva“, „Plungės lagūna“, „Ekstra statyba“ bei „Virmalda“. Įmonės buvo vienintelės konkurso dalyvės.

2016 metų gegužę VPT nurodė parodų ir kongresų centrui „Litexpo“ nutraukti 9,185 mln. eurų vertės parodų rūmų remonto sutartį su „Irdaiva“.

Praėjusių metų vasarą Vilniaus miesto savivaldybės valdomai nekilnojamojo turto vystymo projektus prižiūrinčiai bendrovei Vilniaus vystymo kompanija (VVK) pradėjo vadovauti Andrius Velutis, prieš tai įmonėje dirbęs projektuotoju ir rengęs darbų projektus, kuriuos įgyvendino „Irdaiva“.

Būtent „Irdaiva“ dažniausiai laimi Vilniaus švietimo ir gydymo įstaigų statybos ar rekonstrukcijos konkursus. VPT duomenimis, per pastaruosius 5 metus „Irdaiva“ su VVK pasirašė 18 per 5,8 mln. eurų vertės sutarčių, kurių bendra vertė sudaro apie trečdalį visų VVK pirkimų, o kartu su kitomis įmonėmis jos užsakymų suma per šį laiką viršijo 51 mln. eurų.

Be kitų darbų, bendrovė yra remontavusi Seimo pirmuosius rūmus, Vytauto Kasiulio muziejų, Paežerių dvaro rūmus, Užutrakio dvaro sodybą ir kitus. Bendrovė yra laimėjusi didžiausius Vilniaus savivaldybės įmonės „Start Vilnius“ konkursus - vien 2014-aisiais pasirašyta gatvių ir inžinerinių tinklų tvarkymo sutarčių už 3,25 mln. eurų.

I.Kubilius yra kaltinamasis Visagino merės Dalios Štraupaitės byloje, tačiau Panevėžio apygardos teismui antradienį jau penktą kartą nepavyko pradėti nagrinėti šios bylos. Vienas iš advokatų pranešė, kad I.Kubiliaus atžvilgiu atliekami ikiteisminio tyrimo veiksmai kitoje byloje, todėl jis neatvyko į posėdį.

VPT duomenimis, „Irdaiva“ 2008-2016 metais gavo 136,2 mln. eurų vertės užsakymų, o konsorciumose - dar 145,7 mln. eurų. Vien 2016 metais jos ir partnerių portfelis siekė 110,6 mln. eurų, 2015 metais – 68,7 mln. eurų, 2014 metais – 357,9 mln. eurų.

„Irdaiva“ 2015 metais uždirbo 2,261 mln. eurų grynojo pelno - 2,2 karto daugiau nei 2014 metais, jos pajamos per metus smuko 18,9 proc. iki 47,803 mln. eurų.

Vilnius, kovo 29 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode