Sprogimas

Pirmą kartą rengiama Europos profesinių gebėjimų savaitė

Gruodžio pradžioje į kelionę po Lietuvą leisis inovatyvi technologijų mokykla ant ratų, Klaipėdoje sportininkai, politikai, aktoriai turės galimybę bent trumpam tapti suvirintojais, o Vilniuje vyresnių klasių mokiniai ir jų tėvai – išbandyti programavimą. Gruodžio 5–9 d. Lietuvoje rengiama profesinį mokymą populiarinanti Europos profesinių gebėjimų savaitė. Ji rengiama ne tik Lietuvoje, bet ir visose 28 ES valstybėse narėse, Europos laisvosios prekybos asociacijos narėse ir šalyse kandidatėse. Toks Europos Komisijos inicijuotas renginys vyks pirmą kartą. 

Švietimo ir mokslo ministerija, Švietimo mainų paramos fondas, Lietuvos profesinio mokymo įstaigų asociacija, Kvalifikacijų ir profesinio mokymo plėtros centras, profesinio mokymo įstaigos, įmonės parengė daugybę įdomių renginių.  

Švietimo ir mokslo ministerija organizuos technologijų mokyklą ant ratų. Specialus autobusas, kuriame įrengta inovatyvi technologijų ir inžinerinio mokymo įranga, 5 dienas keliaus po Lietuvą. Jame įrengtas 3D spausdintuvas, kompiuterizuotos staklės, krumpliaračių stendas, suvirinimo simuliatorius. Keliaujanti mokykla apsilankys penkiuose Lietuvos miestuose ir 8–12 klasių mokinius supažindins su pažangiausiomis šiuolaikinėmis technologijomis, kurios naudojamos profesiniame mokyme.

Europos informacijos centras kvies profesinių mokyklų mokinius ir mokytojus į „Profesinėms mokykloms atvirą savaitę“ – lankytojai viską sužinos apie profesinį mokymą ES.  

Klaipėdos laivų statybos ir remonto mokyklos profesijos mokytojai kartu su Klaipėdos vakarų laivų gamykla, savivaldybe, profesinėmis mokyklomis sugalvojo pagaminti metalinį Europos Sąjungos žemėlapio maketą, kuriame bus pažymėtos valstybių sostinės. Žymūs Klaipėdos žmonės (sportininkai, politikai, kultūros darbuotojai ir kt.) valandai ,,pamirš” savo profesijas ir išbandys kitas profesijas, pvz., pamėgins suvirinti kelią nuo Vilniaus iki Briuselio.

Vilniaus technologijų ir verslo profesinio mokymo centro Energetikos ir mechatronikos skyrius 9–12 klasių mokiniams, mokytojams, tėvams suteiks galimybę nemokamai dalyvauti praktiniuose užsiėmimuose: nuo programavimo iki nesudėtingų elektroninių schemų surinkimo, nuo pažinties su metalo apdirbimo technologijomis iki slaugos pradmenų ir kt. O surengtoje konferencijoje „Erasmus+“ mobilumo programos dalyviai, mokymo centro mokytojai ir mokiniai dalysis neišdildomais įspūdžiais iš praktikų svečiose šalyse.

Klaipėdos laivininkų mokykloje socialiniai partneriai ir darbdaviai skaitys paskaitas apie Tarptautinės konvencijos dėl jūrininkų rengimo, atestavimo ir budėjimo normatyvų paskutinius pakeitimus, pristatys įsidarbinimo galimybes, kalbės apie tinkamą savęs pateikimą socialiniuose tinkluose. Mokiniai susitiks su šios mokyklos absolventais, kurie pasidalins savo patirtimi ir įspūdžiais po tolimosios plaukiojimo praktikos.

Europos profesinių gebėjimų savaitės tikslas – parodyti profesinio mokymo inovatyvumą ir patrauklumą, paskatinti jaunimą rinktis profesinį mokymą, atskleisti savo gebėjimus.

Visi pasisekę profesinio mokymo populiarinimo renginiai, organizuoti 2016 m. Europoje, bus pristatomi socialiniuose tinkluose, interneto svetainėse, leidiniuose, vaizdo įrašuose ir forumuose.

Daugiau informacijos galima rasti čia:

renginių žemėlapis http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=en&catId=1261,

renginiai Lietuvoje http://erasmus-plius.lt/uploads/files/vetweekrenginiai.xlsx,

plačiau apie savaitę http://www.kpmpc.lt/kpmpc/atrask-savo-talenta-atrask-profesini-mokyma/.

 

Švietimo ir mokslo ministerijos informacija

Nuotr. autor. Evgenija Levin

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode