Parama dėkojame




Sprogimas

Kultūros ministerijos apdovanojimas „Nešk savo šviesą ir tikėk“ – prancūzui Philippe Edel

Lapkričio 24 d. Strasbūre už lietuvių kultūros sklaidą ir dvišalių kultūrinių ryšių plėtojimą Lietuvos kultūros ministerijos garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“ įteiktas asociacijos Elzasas–Lietuva ilgamečiam prezidentui Philippe Edel.

Aukščiausią Kultūros ministerijos apdovanojimą įteikė Lietuvos ambasadorius Prancūzijoje Dalius Čekuolis. Apdovanojimas įteiktas už nuolatines publikacijas apie lietuvių kultūros, istorijos, meno ir politikos aktualijas periodiniame prancūzų kalba leidžiamame žurnale „Cahiers lituaniens“, taip pat aktyvią veiklą propaguojant lietuvių kultūros sklaidą Prancūzijos Elzaso regione ir plėtojant dvišalius kultūrinius ryšius.

Philippe Edel  yra ilgametis asociacijos Elzasas–Lietuva prezidentas, aktyviai plėtojantis dvišalius Lietuvos–Prancūzijos kultūrinius ryšius. Ši asociacija buvo įsteigta 1991 m. Strasbūre ir iki dabar aktyviai organizuoja  kultūrinius, edukacinius, mokslinius ir ekonominius lietuvių ir prancūzų mainus, taip pat skatina geresnį abiejų valstybių gyventojų ir institucijų tarpusavio pažinimą.

Nuo 2010 metų Elzaso ir Lietuvos asociacija populiarina ir skleidžia  informaciją apie istorinius ryšius tarp Lietuvos ir Elzaso, o taip pat ir su besiribojančiais  regionais, tokiais kaip Lotaringija, Franš Kontė, Pfalcu, Badenu ir Bazeliu.

Pirmajame XXI a. dešimtmetyje Elzaso ir Lietuvos asociacija, vadovaujama Philippe Edel,  kartu su Roberto Šumano fondu pradėjo rengti „Cahiers Lituaniens“ – leidinį apie Lietuvos istoriją, meną, kalbą ir literatūrą, taip pat ir šios šalies ryšius su Prancūzija. Prie leidinio kūrimo prisidėjo nemažai rašytojų, universiteto darbuotojų, tyrėjų iš Lietuvos ir Prancūzijos, tačiau taip pat ir Lenkijos, Italijos, Belgijos ir Vokietijos. Iki šiol leidėjo ir bendraautoriaus Philippe Edel dėka šis periodinis informacinis žurnalas, leidžiamas prancūzų kalba, supažindina prancūzų visuomenę su lietuvių kultūros, istorijos, meno ir politikos aktualijomis, pristato lietuvių literatūros kūrinius bei vertimus. Jis taip pat inicijavo ir periodiškai leidžia tinklaraštį „Art et Culture de Lituanie“, rašo įvairius straipsnius kultūrine tematika.

Philippe Edel ypatingai domisi ir tyrinėja istorinius Lietuvos ir Elzaso ryšius. Jo ilgalaikių ir išsamių istorinių tyrinėjimų pastangų dėka 2015 metais pasirodė knyga prancūzų kalba „Louis Henri Bojanus. Le savant de Vilnius“ („Liudvikas Henrikas Bojanus. Vilniaus mokslininkas“). Ši knyga – pirmoji Prancūzijoje išleista knyga, skirta žymiam XIX a. zoologui ir anatomui, Vilniaus universiteto profesoriui, šiuolaikinio veterinarijos mokslo kūrėjui ir gyvulių anatomijos Lietuvoje pradininkui. Liudvikas Henrikas Bojanus gimė Buksvilerio (Bouxwiller) mieste, Elzase, kuris tuo metu priklausė Prancūzijai. Nuo 1806 iki 1824 m. buvo Vilniaus universiteto profesorius, dėstė veterinariją, vėliau lyginamąją anatomiją.

Philippe Edel 1975 metais baigė  politikos mokslų studijas, vėliau įgijo įmonių vadybos instituto magistro laipsnį, stažavosi Europos komisijoje Briuselyje. Jis ėjo Prancūzijos PPR Briuselo Biuro direktoriaus pavaduotojo (1979), Strasbūro PPR Europos skyriaus vadovo (1980-1989),  Europos Parlamento parlamentaro Pierre Pflimlin padėjėjo (1983-84), Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto nario pavaduotojo (EESRK) (1984-89), taip pat Strasbūro universiteto dėstytojo pareigas.

1981 metais Philippe Edel buvo apdovanotas Europos Komisijos skiriama Irene Scizier Europos premija,  bei 2001 metais LDK Gedimino ordino 1-jo laipsnio medaliu.

Šiais metais ši Elzaso–Lietuvos asociacija švenčia 25-ąsias veiklos metines – Strasbūro mero Roland Ries iniciatyva ir kvietimu lapkričio 24 dieną Strasbūro miesto rotušėje buvo surengtas iškilmingas šio jubiliejaus paminėjimas.

Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode