Sprogimas

Ar pamatę ant savo automobilio durelių monetą turėtumėte suklusti?

 

Socialiniuose tinkluose ėmė sklisti perspėjimas vairuotojams, kad šie prieš palikdami automobilį nakčiai, patikrintų, ar į tarpą tarp jo durelių rankenos ir užrakto, neįkišta moneta. Esą tai naujas vagių naudojamas metodas, užtikrinantis, kad kažkurios durys rakinant automobilį centriniu užraktu liks atrakintos.

Visgi DELFI bandymas rodo, kad tiesos tokiuose teiginiuose gana nedaug. 

Bandymams buvo pasitelkti keli įvairaus amžiaus automobiliai. Pirmiausia buvo pastebėta, kad jeigu automobilio durelių rankenos „įleistos“ į pačias duris, užkišti už rankenos kokį nors daiktą – kur kas sudėtingiau. Paprasčiau, jei durų rankenos iškilios. 

Monetos neužtenka 

„Moneta yra tiesiog per plona. Net jeigu įkiši ją į tarpą tarp durų rankenos ir užrakto, automobilis vis tiek sėkmingai užsirakina“, – tikino vilnietis Robertas, savo nuosavu „Toyota Avensis“ patikrinęs, ar verta tikėti virusu tapusiu perspėjimu. 

Anot vyro, kad centrinis užraktas nesuveiktų, į tarpą tarp durų rankenos ir užrakto reikėtų įkišti kažką išties didelio, tačiau tokiu atveju, anot jo, yra daugiau nei akivaizdu, kad durys neužsidarė. 

Automobilis bandant jį rakinti paprasčiausiai neužsirakina, nemirksi šviesos signalais, o prietaisų skydelyje dega indikatorius, pranešantis, kad kažkurios durys neuždarytos. 

„Vargu ar tokio akivaizdaus dalyko kažkas galėtų nepastebėti“, – juokavo jis. 

Perspėja ir signalizacija

Asociacijos „Apsaugos verslo grupė“ valdybos narys Andrius Benokraitis pabrėžė, kad jeigu automobilyje yra įrengta garsinė signalizacija, ne vien centrinis užkratas, apie tai, kad kažkurios durelės neužsidarė tinkamai, vairuotojui bus pranešta garsiniu signalu. 

„Signalizacija tikrai reaguos ir jei mėginsite užrakinti automobilį praviromis durimis, praneš, kad ne viskas tvarkoje“, – pabrėžė jis. 

Drauge su signalizacijų meistrais jis patikrino kelis Vokietijos automobilių gamintojų modelius ir patikino DELFI, kad nė vienam jų nekilo problemų užsirakinant tada, kai tarp durelių rankenos ir jų užrakto yra įkišta moneta. 

„Užsirakino visi automobiliai. Gali būti, kad tokia technika suveiktų kalbant apie kažkokį labai konkretų modelį, tačiau tuomet klausimas, ar verta vargti vagims?“ – juokėsi pašnekovas.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode