RETRO

Moterys raginamos aktyviau dalyvauti gimdos kaklelio vėžio prevencinėje programoje

Pasaulyje ir Europoje sausio mėnesį tradiciškai vyksta gimdos kaklelio vėžio prevencijai skirti renginiai. Ligonių kasos taip pat ragina moteris aktyviau rūpintis savo sveikata – ne tik sausį, bet visus metus,  ir dar kartą primena šios onkologinės ligos prevencijos svarbą.

Lietuvoje gimdos kaklelio vėžio prevencinė programa vykdoma jau 17-tus metus. Pagal ją  visos 25-59-erių moterys, apdraustos privalomuoju sveikatos draudimu, kas trejus metus kviečiamos nemokai pasitikrinti dėl gimdos kaklelio vėžio.

„Prevencinės programos ir yra skirtos tam, kad liga būtų nustatyta kuo anksčiau, tuomet ir gydymas būna sėkmingas. Nemokamai pasitikrinančių dėl gimdos kaklelio vėžio moterų skaičius ne vienerius metus išlieka stabilus. Kasmet minėtoje programoje sudalyvauja per 100 tūkst. moterų. Deja, praėjusiais metais šis skaičius gerokai mažesnis. Preliminariais duomenimis, 2020-aisiais dėl gimdos kaklelio vėžio nemokamai pasitikrino šiek tiek daugiau nei 88 tūkst. moterų. Įtakos tam turėjo koronaviruso pandemija. Statistika nedžiugina, nes tokio amžiaus moterų, prisirašiusių prie pirminės sveikatos priežiūros paslaugas teikiančių gydymo įstaigų, yra 8 kartus daugiau – beveik 736 tūkst.", - sako Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Rasa Savičiūtė.

Pasak jos, preliminariais duomenimis, kvietimus pasitikrinti pagal šią programą 2020-aisiais gavo daugiau nei  182 tūkst. moterų, tačiau pasinaudojo tik arti pusės kviestųjų. Iš viso nuo programos vykdymo pradžios 2004 m. iki 2019 m. pabaigos citologinio tepinėlio paėmimo ir jo rezultatų įvertinimo paslauga bent vieną kartą buvo suteikta daugiau kaip 283 tūkst. moterų.

„Gimdos kaklelio vėžys išlieka viena dažniausių moterų mirties priežasčių. Todėl norint kuo anksčiau nustatyti iki vėžinius susirgimus, patikra yra būtina. Tikslinis amžius šioje, kaip ir kitose prevencinėse programose, yra nustatytas neatsitiktinai, nes būtent šio amžiaus moterims liga pasireiškia dažniausiai, o atrankinė patikra pagal įrodymais pagrįstos medicinos duomenis yra efektyviausia", - sako R. Savičiūtė. Tačiau, pasak jos, svarbu žinoti, kad jei moteris nėra programoje numatyto amžiaus, bet turi nusiskundimų dėl savo sveikatos,  jai taip pat reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją. Atsižvelgdamas į moters amžių ir įvertinęs sveikatos būklę, ligos istoriją bei rizikos veiksnius, jis pagal savo kompetenciją paskirs reikiamus tyrimus, o prireikus, – išrašys siuntimą konsultuotis pas gydytoją specialistą.

Kasmet didėja ir gimdos kaklelio vėžio programos finansavimas. 2019 m. jai vykdyti iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) buvo skirta 2,05 mln. eurų (t. y. 5 proc. daugiau nei 2018 m. ir net 20 proc. daugiau nei 2017 m.), 2020 m. –  2,48 mln. eurų.

Mokslininkai įrodė, kad vienas svarbiausių gimdos kaklelio vėžio rizikos veiksnių yra žmogaus papilomos viruso (ŽPV) infekcija. Geriausia profilaktikos priemonė, apsauganti moteris nuo šio viruso, o drauge ir sumažinanti riziką susirgti, yra vakcina nuo ŽPV. Primename, kad Lietuvoje nuo 2016 m. rugsėjo visos 11 metų mergaitės nemokamai skiepijamos nuo ŽPV infekcijos. VLK duomenimis, 2020 m. nuo jos buvo paskiepyta 18,5 tūkst. mergaičių.

VLK užsakymu pernai liepą atliktas Lietuvos gyventojų nuomonės tyrimas parodė, kad žmonės  pripažįsta iš PSDF finansuojamų ligų prevencijos programų naudą ir gana aktyviai jomis naudojasi.  Geriausiai žinomos yra gimdos kaklelio (žino 66 proc. apklaustųjų) ir krūties (65 proc.) vėžio prevencinės programos. Po 61 proc. respondentų teigė girdėję apie priešinės liaukos (prostatos) vėžio bei širdies ir kraujagyslių ligų, 58 proc. – storosios žarnos vėžio prevencinę programą.

Apklausa taip pat parodė, kad gyventojai pakankamai noriai ir patys dalyvauja minėtose programose. 26 proc. respondenčių yra dalyvavusios gimdos kaklelio vėžio, 16 proc. apklaustųjų –  širdies ir kraujagyslių, 14 proc. – krūties vėžio, 11 proc. – priešinės liaukos (prostatos) vėžio, 10 proc. – storosios žarnos vėžio prevencinėje programoje.

Šiuo metu Lietuvoje nemokamai pasitikrinti galima pagal 5 prevencines programas: t. y. 4 vėžio prevencijos programas – prostatos, storosios žarnos vėžio, gimdos kaklelio ir krūties bei širdies ir kraujagyslių ligų prevencinę programą.

VLK informacija

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode