Sprogimas

Išaugęs mirtingumas šalyje yra susijęs su širdies, kraujagyslių ligomis – A. Veryga

Išaugęs mirtingumas Lietuvoje yra susijęs su širdies, kraujagyslių ligomis, sako laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Matome, kad bendras mirčių skaičius auga, skirtingai nei pavasarį, kai jis neperžengė vidurkio tam tikro statistinio keleto metų. (...) Galime pasakyti, kad tik tiek, kad didžioji dalis mirčių yra siejama su širdies kraujagyslių ligomis. Tiesa, ne infarktai, ne insultai. Tai mirtys, kurios nėra susijusios su staigiomis mirtimis“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė A. Veryga.

Ministro teigimu, mirštamumas labiausiai išaugęs 80–89 metų amžiaus grupėje.

„Ką dar matom, kad tas augimas yra nulemtas mirčių, kurios įvyksta namuose“, – kalbėjo jis.

Pasak A. Verygos, Higienos institutui nurodyta išsiaiškinti, ar mirusieji neseniai nebuvo išrašyti iš gydymo įstaigų, kokią medicininę pagalbą gavo iki mirties. Papildoma informacija, anot ministro, lems, kokių priemonių toliau bus imamasi.

„Gali būti dalis išaugusių atvejų susiję su negautomis paslaugomis. Bet nebūtinai susiję su tuo, kad fiziškai kažkokia paslauga negaunama, nes gaunam žinučių tokių, kad žmonės tiesiog bijo kviestis greitąją pagalbą, vykti į gydymo įstaigas. Ypač tie, kurie yra vyresni“, – aiškino A. Veryga.

Statistikos departamento duomenimis, 47 šių metų savaitę mirė 1014 žmonių. Lyginant su ankstesnių metų tuo pačiu laikotarpiu, tai didžiausias mirtingumas per 20 metų.

Autorius Augustas Stankevičius

SAM nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode