Sprogimas

A. Veryga: vaistinėse gali kilti problemų, gaunant kompensuojamus vaistus be priemokų

Nuo trečiadienio visi 75 metų ir vyresni asmenys, taip pat labai mažas pajamas gaunantys pensininkai ir neįgalieji kompensuojamus vaistus gaus nemokamai – jiems nereikės mokėti priemokų, tačiau sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga įspėja, kad kurį laiką tą padaryti gali būti sudėtinga.

„Šiek tiek ilgiau, nei buvo planuota, užtruko Registrų centro suplanuotų informacinių technologinių sprendimų diegimas ir turime tam tikros informacijos, kad gali ne visos vaistinės nuo liepos pirmos dienos būti spėjusios susiderinti savo sistemas, gali kilti tam tikrų sunkumų, kurie, tikimės, ilgiausiai per savaitę bus pašalinti“, – per spaudos konferenciją Seime antradienį sakė ministras.

Anot jo, kiekviena technologinė naujovė reikalauja „tam tikro laiko, susiderinimo“.

„Norime iš karto atsiprašyti, norime paprašyti kantrybės ir supratimo. (...) Tikimės, kad tų sunkumų nekils, bet jeigu kiltų, norime iš anksto apie juos įspėti. Žinome, kad dabar ir Registrų centras, ir vaistinės tikrai labai intensyviai dirba sistemas testuodami ir derindami“, – teigė ministras.

Vaistinės sistemą planuoja testuoti naktį

Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė BNS teigė, kad situacija šiuo metu yra sudėtinga, nes tinkamos sistemos visos vaistinės dar neturi.

„Mūsų žiniomis, visos vaistinės ją turės naktį. Ir per naktį visos vaistinės turės prisijungti, testuoti ir bandyti sistemą. Turėdami patirties, kaip veikia e.sveikata, kai pacientai kurį laiką negalėjo nusipirkti jiems skirtų receptinių vaistų, nes sistemoje vaistininkai paprasčiausiai jų nematė, bijome, kad panaši situacija gali susidaryti ir dabar“, – sakė ji.

„Dabar bus paskutinės minutės naktiniai darbai, skirsime visus resursus, kad atėję į vaistinę pacientai galėtų nemokamai gauti kompensuojamą vaistą“, – pridūrė K. Nemaniūtė-Gagė.

Anot jos, vaistinės prašė bent dešimties dienų išbandyti sistemą, o gavo vieną naktį.

Už sistemos įdiegimą atsakingo Registrų centro Paslaugų valdymo direktorė Diana Vilytė tvirtino, kad tokia situacija susiklostė todėl, jog „įstatyme numatyti terminai – nerealūs“.

„Įstatyme numatyta, kad nauja tvarka įsigalioja nuo šių metų liepos. Pats įstatymas priimtas pernai spalį ir nuo tada ministerija pradėjo derinimus. Paskutinius derinimus su „Sodra“, Ligonių kasomis, vaistinėmis ministerija atliko šių metų sausio pabaigoje. Tuomet ir paskelbėme viešąjį konkursą“, – kalbėjo D. Vilytė.

„Iš pradžių visi galimi tiekėjai teigė, kad galėtų parengti sistemą per keturis mėnesius, tačiau pavyko pasiekti kompromisą, kad padarytų per tris. Pačią sutartį pasirašėme birželio 11 dieną. Visi verčiasi per galvą, kad viską spėtų“, – pridūrė ji.

Be to, pasak D. Vilytės, antradienį „Eurovaistinė“, „Gintarinė vaistinė“ bei kelios kitos vaistinės pranešė Registrų centrui, kad sistemą išbandė ir ji veikia.

75 metų sulaukę ir vyresni asmenys bei asmenys, kuriems nustatytas 0–25 proc. darbingumo lygis, nemokamai kompensuojamus vaistus gaus nepriklausomai nuo jų pajamų. Sunkiai besiverčiantys senjorai ir kiti neįgalieji priemokos mokėti neturės, jeigu jų pajamos bus mažesnės nei 95 proc. praėjusių metų minimalių vartojimo poreikių dydžio. 

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, dabar tai sudarytų 238,45 euro.

SAM skaičiuoja, kad iki metų pabaigos priemokų už vaistus kompensavimas valstybei kainuos apie 3,7 mln. eurų, o ši naujovė palies apie 250 tūkst. žmonių Lietuvoje.

Autorius Augustas Stankevičius

Vilnius, birželio 30 d. (BNS).

SAM nuotrauka

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode