Sprogimas

Nemenčinėje profilaktiškai patikrinta daugiau nei pustrečio tūkstančio žmonių

Turimais duomenimis, per 7 dienas, t. y. nuo balandžio 18 dienos iki  balandžio 24 d., ištirta per du tūkstančius septynis šimtus žmonių, gyvenančių Nemenčinėje ar dirbančių čia įsikūrusiose įmonėse. Nustatyti 44 užsikrėtimo koronavirusine infekcija (COVID-19) atvejai. Tai leidžia teigti, kad situacija Nemenčinėje suvaldyta.

Taip pat, atlikus greituosius testus iš kraujo, gauta 70 teigiamų jų atsakymų – apie šiuos rezultatus žmonės trumposiomis SMS žinutėmis bus informuoti artimiausiu metu.

Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo Aurelijaus Verygos teigimu, Nemenčinėje infekcijos plitimas sustabdytas. Dėl to būtina padėkoti ir visoms prisidėjusioms institucijoms, tarnyboms ir, žinoma, patiems Nemenčinės gyventojams.

„Noriu padėkoti tiek Vilniaus rajono, tiek Vilniaus miesto savivaldybėms, visų tarnybų specialistams, kurie operatyviai pasiruošė testavimui, taip pat pradėjo taikyti visas numatytas priemones, reikšmingai prisidėjusias valdant grėsmes. Žinoma, už susitelkimą noriu padėkoti ir patiems gyventojams, kurie suprato, kaip svarbu reikalavimų laikytis. Tai leidžia kiek lengviau atsikvėpti, tačiau noriu atkreipti dėmesį, kad ir toliau privalu išlikti susitelkimo režime, kad protrūkiai nesikartotų, saugoti save ir kitus“, – sako ministras A. Veryga.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) informuoja, kad tie žmonės, kur gyvena ir dirba Nemenčinėje, ir kurių molekulinių PGR tyrimų (tepinėlių iš nosiaryklės) atsakymai buvo teigiami, t. y. nustatyta, kad žmonės serga, apie tai jau informuoti. Susisiekus su jais, aptarti veiksmai, kurių žmonės turi imtis, taisyklės, kurių jie privalo laikytis, siekdami apsaugoti save ir aplinkinius.  

Tuo metu, tie žmonės, kurių greitieji serologiniai (IgM / IgG) testai, atlikti iš kraujo, buvo teigiami, artimiausiu metu gaus trumpąsias SMS žinutes į tuos telefono numerius, į kuriuos gavo ir atsakymus dėl tepinėlio iš nosiaryklės. Tokių žmonių, šiuo metu turimais duomenimis, yra 70.

Svarbu, kad tie žmonės, kurių greitojo testo, atlikto paėmus kraują, rezultatai yra neigiami, jokios žinutės negaus ir jiems niekur nereikia kreiptis.  

SAM paaiškina, ką reiškia atliktų tyrimų rezultatai:

  • jeigu žmogui atliktas tepinėlis iš nosiaryklės yra teigiamas, t. y. žmogui nustatyta koronavirusinė infekcija, o greitasis testas yra neigiamas ir žmogus jokios SMS žinutės dėl to negavo, tai reiškia, kad jis yra užsikrėtęs ir privalo būti izoliacijoje.
  • jeigu žmogui atliktas tepinėlis iš nosiaryklės yra teigiamas, t. y. žmogui nustatyta koronavirusinė infekcija, o greitasis testas taip pat yra teigiamas ir apie tai žmogus informuotas SMS žinute, tai reiškia, kad žmogus šiuo metu vis dar yra užsikrėtęs, privalo būti izoliacijoje ir jam galimai formuojasi imunitetas.
  • jeigu žmogui atliktas tepinėlis iš nosiaryklės yra neigiamas, t. y. žmogui koronavirusinė infekcija nenustatyta, o greitasis testas taip pat yra neigiamas, tai reiškia, kad žmogus neserga.
  • jeigu žmogui atliktas tepinėlis iš nosiaryklės yra neigiamas, t. y. žmogui koronavirusinė infekcija nenustatyta, o greitasis testas yra teigiamas ir apie tai žmogus informuotas SMS žinute, tai reiškia, kad žmogus šiuo metu nėra užsikrėtęs, tačiau galimai jau anksčiau sirgo koronavirusine infekcija.

GREITASIS TESTAS

TEPINĖLIS IŠ NOSIARYKLĖS

KĄ REIŠKIA?

+

+

Žmogus serga koronavirusine infekcija, jam galimai formuojasi imunitetas

-

-

Žmogus neserga koronavirusine infekcija

+

-

Žmogus šiuo metu neserga, tačiau galimai koronavirusine infekcija sirgo anksčiau

-

+

Žmogus serga koronavirusine infekcija

SAM primena, kad, įvertinus, jog Nemenčinėje užfiksuota daug izoliacijos taisyklių nesilaikymo atvejų, buvo manoma, kad bendruomenėje gali būti didelis paplitimas, daug besimptomių atvejų ir nemažai žmonių jau gali būti įgiję imunitetą. Dėl to nuspręsta atlikti įprastinius ir serologinius greituosius testus.

Vilniaus rajono savivaldybės administracija nespėjusiųjų pasitikrinti Nemenčinės gyventojų testavimą yra pasirengusi tęsti, registruojant juos į Vilniuje, aikštelėje šalia Valakampių I paplūdimio, įsikūrusį mobilųjį punktą. Registraciją tyrimui vykdoma karštąja koronos linija 1808.

SAM dėkoja Vilniaus rajono savivaldybei, Vilniaus miesto savivaldybei bei Nemenčinės bendruomenei už susitelkimą.

Visuomenės informavimo grupės (VIG) informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode