Parama dėkojame




Sprogimas

6 požymiai, kad jūsų kraujagyslėje – trombas

Dažniausiai kraujo ypatybė krešėti yra naudinga susižeidus, nes sustabdo kraujavimą. Tačiau kai kraujas kreša stipriai ir susidaro trombai, tai gali būti labai skausminga ir pavojinga gyvybei, rašė menshealth.com.

Tokie prie raumens susidarę krešuliai gali sukelti giliųjų venų trombozę – ūminį visišką arba dalinį šių kraujagyslių užakimą.

Be to, trombozė gali persikelti į plaučius. Tokiu atveju užkrešėjus kraujagyslei kraujas nebegali patekti į gyvybiškai svarbius organus, organizmas neaprūpinamas tiek krauju, tiek deguonimi.

Kadangi ši būklė gali baigtis mirtimi, labai svarbu žinoti simptomus, įspėjančius dėl krešulių susidarymo, nes laiku pastebėti požymiai gali padėti išgelbėti gyvybę ir išsaugoti gerą sveikatą.

1. Vienos galūnės tinimas

Paburkusi koja arba ranka yra vienas iš dažniausių plika akimi matomų požymių, pranešančių apie giliųjų venų trombozę, todėl į šį simptomą nevalia numoti ranka.

2. Skausmas kojoje arba rankoje

Labai dažnai trombozė pasirodo kartu su kitais požymiais: skausmu, paraudimu ar patinimu. Tačiau jeigu skausmas yra vienintelis simptomas, jį labai nesunku sumaišyti su įprastu raumenų skausmu ar mėšlungiu. Giliųjų venų trombozės skausmas paprastai yra jaučiamas vaikštant arba tiesiant koją aukštyn.

3. Odos paraudimas

Įprastos mėlynės, atsiradusios dėl sumušimų, neturėtų kelti nerimo, bet žymės, kurios atrodo panašios į mėlynes, tačiau yra daugiau raudonumo, įspėja apie kraujo krešulį. Taip pat svarbu suklusti, jei mėlynės atsiranda „iš niekur“.

4. Skausmas krūtinėje

Plaučių embolija ir širdies smūgis pasireiškia panašiais požymiais, vienas jų – skausmas krūtinėje. Vis dėlto plaučių embolijos skausmas paprastai būna aštrus ir duriantis, o dar stipresnis pasidaro giliai įkvėpus.

Širdies priepuolio skausmas dažnai prasideda ir apima viršutines kūno dalis: pečius, apatinį ir viršutinį žandikaulį, kaklą. Bet kuriuo atveju reikia skambinti greituoju pagalbos numeriu 112 arba 033.

5. Dusulys ir smarkiai besidaužanti širdis

Užkrešėjusi kraujagyslė trukdo deguoniui patekti į plaučius. Kai deguonies mažėja, širdies susitraukimų dažnis didėja, tam, kad daugiau suplūdusio kraujo kompensuotų deguonies trūkumą. Virpėjimo pojūtis krūtinėje kartu su giliu kvėpavimu gali būti plaučių embolijos simptomai. Taip pat galite jausti silpnumą ar net nualpti, todėl vertėtų kuo skubiau išsikviesti greitąją pagalbą.

6. Kosulys

Sausas kosulys, atsikosėjimas gleivėmis arba krauju, atsiradęs kartu su dusuliu, skausmu krūtinėje bei padidėjusiu širdies plakimu, praneša apie plaučių emboliją.

Technologijos.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode