RETRO

Vatikanas: Ukrainos teisė gintis

gintisVatikano diplomatijos vadovas interviu apie padėtį Ukrainoje užtikrino, jog Šventasis Sostas kuria dialogo erdves, siekdamas taikos. Italijos visuomeninio transliuoto Rai 2 pokalbis ketvirtadienį, gegužės 12 d., su arkivyskupu Paulu Richardu Gallagheriu, Šventojo Sosto santykių su valstybėmis sekretoriumi, perduotas prieš planuojamą jo vizitą į Kyjivą. Arkivyskupo paklausta ir apie karo eskalavimo, branduolinio ginklo panaudojimo pavojų bei Rusijos karo Ukrainoje padarinius ekumenizmui.

Paulas R. Gallagheris patikino, kad Šventojo Sosto nusistatymas grindžiamas „parama bet kokiam mėginimui megzti dialogą“. Pasak jo, reikia „ieškoti sprendimų, visada būti naudingam tarptautinei bendruomenei“.

Ukrainoje nuo karo pradžios lankėsi du kardinolai, paliudiję popiežiaus artumą ukrainiečiams, vienos audiencijos metu Pranciškus pabučiavo Ukrainos vėliavą iš Bučos, o šios savaitės trečiadienį susitiko su Mariupolio plieno gamyklos „Azovstal“ gynėjų žmonomis, prašiusiomis, kad popiežius padėtų dėl bombardavimų įstrigusiems kariams. „Vyksta karas, ar tokių solidarumo gestų pakanka?“ – paklausta arkivyskupo P. R. Gallagherio, kuris atsakė, kad „jų neužtenka. Bet jie svarbūs. Šie gestai drąsina ir žadina viltį – popiežius yra gestų meistras – jis ypatingai jautrus žmonijos kentėjimams ir nori, kad juos matytų visas pasaulis“. Be to, Vatikanas puikiai supranta, „kokie svarūs žodžiai diplomatijoje, ypač kai nuo jų priklauso žmonių gyvybės. Būtina išvengti instrumentalizavimo rizikos ir susigrąžinti atvirumą ir nuoširdumą“, – patikino Šventojo Sosto diplomatijos vadovas.

Yra akivaizdus branduolinio eskalavimo pavojus, kurio būtina išvengti, popiežius supranta bet kokios saugumo sistemos vertę, tačiau viliasi, kad „gynyba bus proporcinga, nebus naujų ginklavimosi varžybų“. „Ukraina turi teisę gintis, tačiau reikia išvengti tokių varžybų – šis karas pavojingas dėl atominio ginklo panaudojimo eskalavimo.“

Arkivyskupas neneigė religinio matmens konflikte, paminėjo augančią įtampą ortodoksų Bažnyčių viduje ir Rusijos Ortodoksų Bažnyčios nesugebėjimą užimti kitokią nei valdžios poziciją. Popiežiui ekumeninis dialogas yra prioritetas, nors neatrodo, kad šiuo metu būtų tinkamas metas jam susitikti su Kirilu, nes nėra tam sąlygų. Tačiau, anot P. R. Gallagherio, dialogas bus tęsiamas.

Arkivyskupo P. R. Gallagherio, Šventojo Sosto santykių su valstybėmis sekretoriaus, vizitas į Ukrainos sostinę Kyjivą planuojamas kitą savaitę. (SAK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode