Sprogimas

Paskelbti saugumo reikalavimai mokykloms

Nuo kitos savaitės mokiniai gali grįžti į mokyklas, tačiau karantino metu reikės laikytis tam tikrų sąlygų ir rekomendacijų: išlaikyti bent vieno metro atstumą, vengti skirtingų klasių kontakto, prioritetą teikti grupinių veiklų organizavimui lauke.

Reikalavimai dėl ugdymo organizavimo švietimo įstaigose numatyti sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos pasirašytame sprendime dėl bendrojo ugdymo organizavimo, mokinių konsultacijų vykdymo ir švietimo pagalbos teikimo būtinų sąlygų. 

Ugdant vaikus mokyklose, svarbu užtikrinti, kad mokiniai tiek per pamokas, tiek po pamokų mažiau kontaktuotų. Esant galimybei, vienos klasės mokiniams ugdymo veiklos turėtų būti organizuojamos toje pačioje mokymo patalpoje: jei yra poreikis, skirtingi mokytojai turėtų atvykti į klasei priskirtą patalpą, o ne mokiniai vykti pas mokytoją. Mokiniai neturėtų turėti tiesioginio kontakto su darbuotojais, į kurių pareigas neįeina tiesioginis darbas su mokiniais.

Pagal galimybes turėtų būti koreguojamas švietimo įstaigos darbo laikas, skirtingų klasių pamokų pradžia ir pabaiga, pertraukų laikas, kad būtų atskiriami skirtingose klasėse ugdomi mokiniai, kai jie atvyksta į ar išvyksta iš švietimo įstaigos, naudojasi bendromis švietimo įstaigos patalpomis, ilsisi pertraukų metu, valgo. Negali būti organizuojamas maitinimas švediško stalo principu, kai maistą įsideda patys mokiniai. Mokyklų vadovams siūloma svarstyti galimybę mokinių maitinimą organizuoti mokymosi klasėse ar kitose ugdymo patalpose.

Rekomenduojama, jei yra galimybė, priskirti skirtingoms klasėms skirtingus įėjimus ir išėjimus.

Jei ugdymo veiklos organizuojamos, mokinių konsultacijos vykdomos klasėse ar kitose patalpose, mokymosi, konsultacijų vykdymo vietos turi būti įrengtos taip, kad tarp jose sėdinčių mokinių būtų išlaikomas ne mažesnis kaip 1 m atstumas. Skatinama šį atstumą išlaikyti nuolatos tarp visų švietimo įstaigoje esančių asmenų.

Rekomenduojama švietimo pagalbos specialistams dirbti su mokiniais nuotoliniu būdu. Jei organizuojamos kontaktinės švietimo pagalbos specialistų konsultacijos, jos turi būti teikiamos individualiai ar vienu metu dirbama tik su tos pačios klasės mokiniais. Konsultacijų metu turi būti išlaikomas ne mažesnis kai 1 m atstumas. Jei išlaikyti saugaus atstumo neįmanoma, pagal galimybes trumpinti kontakto laiką iki 15 min.

Patalpos, kuriose vyksta pamokos, konsultacijos ar kitos ugdymo veiklos, turi būti išvėdinamos prieš atvykstant mokiniams ir kiekvienos pertraukos metu. Jei ugdymo priemone, inventoriumi naudojasi daugiau kaip vienas mokinys, jos turi būti išvalomos ir dezinfekuojamos po kiekvieno panaudojimo. Dažnai liečiami paviršiai (ugdymo priemonės, durų rankenos, durų rėmai, stalų paviršiai, kėdžių atramos, laiptinės turėklai, elektros jungikliai ir kt.) valomi paviršiams valyti skirtu valikliu ne rečiau kaip 2 kartus per dieną.

Jei organizuojamas mokinių pavėžėjimas, tarp transporto priemonėje sėdinčių mokinių turi būti išlaikomas 1 metro atstumas.

Prie įėjimo į švietimo įstaigą turi būti pateikta informacija apie asmens higienos laikymosi būtinybę (rankų higieną, kosėjimo, čiaudėjimo etiketą ir kt.), apie prievolę dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones. Įstaigos viduje privalu užtikrinti tinkamas sąlygas rankų higienai ir dezinfekcijai.

Sveikatos apsaugos ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode