Sprogimas

Pajamų deklaravimo pradžia – sparti

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Klaipėdos AVMI) informuoja, kad paskelbus deklaravimo pradžią, iki balandžio 27 d. vidurdienio pajamas, naudodamiesi deklaravimo vedliu, jau deklaravo per 82 tūkst. Klaipėdos regiono gyventojų, iš jų – 8,7 tūkst. Mažeikių raj. gyventojų. Pajamas deklaruoti ir mokesčius sumokėti reikia iki liepos 1 d.

VMI šiemet parengė ir Elektroninio deklaravimo sistemoje (EDS) patalpino daugiau nei 2,3 mln. preliminariųjų deklaracijų, iš jų apie 75 proc. yra pilnai užpildytos – jas tereikia peržiūrėti ir patvirtinti.

„Deklaravimas šiemet vyksta kitaip - deklaracijas teikiame ne pilkoje formoje, o EDS vedlio pagalba, kai pildant tereikia atsakyti į kelis klausimus. Ypač daug deklaracijų sulaukėme balandžio 22 d., kai deklaruoti pradėjo visi gyventojai, – beveik 236 tūkst., iš jų 41 tūkst. pateikė Klaipėdos regiono gyventojai. Didžiausias aktyvumas pastebimas po darbo - sulyginę dienos pabaigos ir ryto statistinius duomenis matome, kad gana didelė dalis žmonių sėkmingai deklaruoja savarankiškai, be papildomos pagalbos“, - sako Klaipėdos AVMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Laimutė Mačernienė.

Pažymėtina, kad šiemet deklaravimo ir mokesčių sumokėjimo terminas yra ne gegužės 4 d., o liepos 1 d. - deklaracijoms pateikti ir pajamų mokesčiui sumokėti laiko daugiau, nei įprastai. Iki liepos 1 d. bus galima teikti ir prašymus skirti pajamų mokesčio dalį paramai. Pažymėtina, kad permokų grąžinimo laikas nesikeičia - liepos 31 d. Turto deklaracijų teikimo terminai taip pat nesikeičia - dėl 2019 m. užimtų pareigų deklaracijas gyventojai turi pateikti iki gegužės 4 d. (imtinai).

Prireikus pagalbos deklaruojant, gyventojus mokesčių specialistai konsultuoja telefonu, nes tęsiantis karantinui dėl COVID-19 VMI klientus aptarnauja tik nuotoliniu būdu. Be Mokesčių informacijos centro (MIC telefonas 1882), telefonais papildomai konsultuoja ir apskričių specialistai. Klaipėdos AVMI telefonu konsultuoja apie 100 specialistų, jų telefonai skelbiami VMI interneto svetainėje.

Dažniausi gyventojų užduodami klausimai – kaip deklaruoti nekilnojamojo turto ar automobilio pardavimo pajamas, kaip susigrąžinti pajamų mokestį, jei pernai mokėjo už būsto ar automobilio remonto, auklių paslaugas, už studijas, pan. Rekordinis skambučių skaičius – 2833, tiek konsultacijų telefonu Klaipėdos apskrities specialistai suteikė balandžio 22 d.

Klaipėdos AVMI primename ir apie alternatyvas, kurias galima pasirinkti:

Asmeninė informacija telefonu

Asmeninės konsultacijos pageidaujantys mokesčių mokėtojai gali užsisakyti atpažinimą unikaliu telefono numeriu [https:/www.vmi.lt/cms/identifikavimas-telefonu], tai padaryti paprasta prisijungus prie Mano VMI: skiltyje „Nustatymai“ paspaudus „Keisti kontaktus“ bei pasirinkus laukelį „Identifikavimo informacija“. Svarbu pažymėti, kad užsisakius šią paslaugą reikšmingai sutrumpėja pati konsultacija, nes nereikia paskambinus kaskart atsakyti į asmenį identifikuojančius klausimus.

Atskambinimo funkcija

Jei paskambinus MIC telefonu 1882 VMI konsultantai užimti, rekomenduojama naudotis skambučio užsakymo paslauga, kai VMI konsultantai atskambins jums patogiu laiku. Užsisakyti skambutį galima per Mano VMI: paspaudus „konsultanto“ ikonėlę ir pasirinkus langą „Užsakykite skambutį“. Atskambinimo paslauga galima į mobilaus telefono numerį.

Elektroniniai paklausimai

Prisijungus prie Mano VMI galima pasirinkti pokalbį tiesioginėms konsultacijoms internetu (chat).

Klaipėdos AVMI pataria, jog savarankiškai aktualią informaciją apie deklaravimą, paaiškinimus, atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus bei individualią veiklą vykdantiems gyventojams skirtą deklaravimo vedlio vaizdo gidą galima rasti adresu https://www.vmi.lt/cms/deklaravimas-uz-2019-m, o kitus išsamius paaiškinimus – ir VMI vaizdo kanale. Aktuali informacija, susijusi su deklaravimu, taipo pat skelbiama socialinio tinklo „Facebook“ oficialiame VMI puslapyje: www.facebook.com/Valstybinemokesciuinspekcija.

VMI

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode