Sprogimas

Žolės deginimas – žala gamtai, pavojus žmogui

Pernykštės žolės deginimas kiekvieną pavasarį kelia didelį rūpestį. Vos atšilus orams žolė deginama neatsižvelgiant į žalą gamtai, nepaisant jokių priešgaisrinės saugos reikalavimų, rizikuojant savo ir kitų sveikata bei gyvybe.

Mažeikių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai kasmet organizuoja reidus, kurių metu siekiama išaiškinti žolės degintojus. Visuomenė šviečiama per regioninę televiziją, radiją ir informaciniais straipsniais spaudoje.

Už žolės deginimą gresia administracinė atsakomybė. Sausos žolės, nendrių, nukritusių medžių lapų, šiaudų, laukininkystės ir daržininkystės atliekų, durpynų ir durpingų pievų deginimas užtraukia baudą asmenims nuo 30 iki 300 eurų, juridinių asmenų vadovams – nuo 60 iki 350 eurų. Administracinio nusižengimo protokolus turi teisę surašyti Mažeikių rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus specialistai, taip pat aplinkos apsaugos, valstybinės kontrolės, valstybinių rezervatų, valstybinių miškų pareigūnai, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos padalinių darbuotojai.

Dažniausiai nenušienautų pievų žolę degina manantys, kad sudeginus pernykštę žolę bus patręšta pieva. Kiti, besitvarkydami savo sodybas, teigia, kad žolės deginimas yra puiki švarinimosi priemonė.

Įrodyta, kad žolės deginimas atneša didelių nuostolių dirvožemiui, turtui ir gamtai. Tai patvirtino ir Aplinkos ir sveikatos apsaugos skyriaus specialistai – žolės deginimas pažeidžia paviršinį humuso sluoksnį žūsta dirvą formuojantys ir jos gyvybingumą palaikantys mikroorganizmai, augalai, jų sėklos, sudygusių sėklų daigai, pradedančių kaltis vertingų augalų ūgliai, vabzdžiai, driežai, ežiai, zuikiai, perintys paukščiai. Liepsnos gali persimesti į durpynus ar durpingas pievas, miškus. Ypač nukenčia sodinukai ir jaunuolynai, užsidega pastatai. Per gaisrus ir po jų smarkiai padidėja oro tarša.

Gyventojai kviečiami atsakingai elgtis su ugnimi, nedeginti pernykštės žolės. Pastebėjus deginamą žolę, pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112.

Ryšių su visuomene skyrius

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode